Richard Seemann: Strana Levice kandiduje spolkového prezidenta

11.01.2022 18:44 | Komentář

Na volbu německého spolkového prezidenta postkomunistická strana Levice nominuje specialistu na sociální medicínu profesora Dr. Gerharda Traberta i když znovuzvolení Franka-Waltera Steinmeiera je téměř jisté.

Richard Seemann: Strana Levice kandiduje spolkového prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

„Die Linke“ oznámila, že tak činí i když se pro nové funkční období současného spolkového prezidenta vyslovili po sociálních demokratech a liberálních FDP i zelení a rovněž křesťanská Unie. Strana levice se však přesto rozhodla vyslat do boje o berlínský prezidentský palác Bellevue mohučského odborníka na sociální lékařství Gerharda Traberta, oznámil mluvčí její strany, čímž potvrdil zprávu „Süddeutsche Zeitung“. Trabert listu motivaci ke kandidatuře již dříve vysvětlil slovy: "Rád bych touto kandidaturou upozornil na chudobu a sociální nespravedlnost v této zemi a vystupoval jako obhájce lidí, kteří nejsou dostatečně slyšet."

Sice je mu úplně jasné, že ve volbách nemá šanci - ale možná by svou kandidaturou mohl podnítit diskusi o oddanost nejslabším, když se sám dlouhodobě věnuje bezdomovcům, chudým a uprchlíkům jako zakladatel a předseda sdružení „Chudoba a zdraví v Německu“. Oficiální představení Traberta jako kandidáta na úřad spolkového prezidenta voleného Spolkovým shromáždění, které se sejde 13. února za účasti 1472 poslanců, bude v úterý.

Traberta před více než dvěma týdny oslovila levice. "Když dostanete takovou nabídku, musíte ji prostě přijmout a využít šanci být hlasem pro lidi, kteří trpí sociální nespravedlností," řekl ARD. Svou kandidaturu zařadil pod hlavičku: „Odvažte se pro více sociální spravedlností“. Toto téma musí dostat do veřejné debaty mnohem intenzivněji - a právě v tom vidí úkol pro spolkového prezidenta.

„Samozřejmě by bylo načase, aby se hlavou státu stala žena,“ řekl Trabert. Po přímé kandidatuře do voleb do Bundestagu v Mohuči nyní považuje za svou povinnost vnést téma sociální nerovnosti v současné společnosti do veřejné diskuse „v této zcela jiné rovině“. Trabert loni ve spolkový volbách kandidoval ve volebním obvodu Mohuč, kde jako nestranický přímý kandidát levice do Bundestagu sice neprošel, ale získal 12,7 procenta tzv. prvních hlasů. Tamní předsedkyně zemské strany levice Susanne Hennig-Wellsowová na Twitteru popsala 65letého muže, který je známý svou angažovaností vůči bezdomovcům, chudým a uprchlíkům, jako „člověka s velkým srdcem“.

"Důstojná a dobrá volba pro úřad spolkového prezidenta," napsal rovněž na Twitteru šéf levicové parlamentní skupiny v Bundestagu Dietmar Bartsch. Trabert samozřejmě neočekává, že bude zvolen, ale „rád bych touto kandidaturou poukázal na chudobu a sociální nespravedlnost v této zemi a vystoupil jako obhájce lidí, kteří nejsou dostatečně slyšet,“ řekl největšínu bavorskému listu „Süddeutsche Zeitung“. Vidí tak určitou šanci, že podnítí diskusi.

Trabert sám se dlouhodobě věnuje pomoci bezdomovcům, chudým a uprchlíkům. a opakovaně se účastnil civilních námořních záchranných operací pro migranty ve Středozemním moři. V pondělí prohlásil: „Moje kandidatura je pod heslem: Odvažte se více sociální spravedlnosti a v programu nové spolkové vlády jsem to neviděl. Zejména v koronavirové pandemii se příliš málo pozornosti věnuje skutečnosti, že nemoc a úmrtnost úzce souvisí se sociálním postavením a spolková vláda tak neplní svou odpovědnost, kterou má i za uprchlíky.“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolóra): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolóra): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.