Richard Seemann: Ve středu světové pozornosti koronavirus

19.03.2020 20:33

Šéfka komise Evropské unie Ursula von der Leynová po rozhovoru s čínským premiérem Li Kche-čchiangem oznámila, že Peking zašle Bruselu velké množství ochranných masek a testů. Půjde o dva miliony kusů roušek, dvě stě tisíc masek N95 a padesát tisíc virusových testů. Již předtím zaslala přednostně do Itálie, kde kolabuje zdravotnictví masivní pomoc na tisíc přístrojů pro dýchání, dva miliony roušek, dvacet tisíc ochranných oděvů a padesát tisíc souprav testů. S materiálem do Říma přiletěl čínský tým expertů vyslaný vládou, aby předal zkušenosti v boji s koronavirusem. Navštívili tamní Červený kříž a dvě nemocnice v Římě a zavítali do ohrožených oblastí. Prezident italského Červeného kříže Francesco Rocca poděkoval za „první internacionální pomoc Itálii“ a ministr zahraničí Luigy Di Maio prohlásil , že žijí lidé ve světě, kteří chtějí Itálii pomoci.

Richard Seemann: Ve středu světové pozornosti koronavirus
Foto: Jičínská nemocnice
Popisek: Vchod do nemocnic hlídají strážníci a medici

Sdělovací prostředky poznamenávají, že čínská pomoc přišla v nejkritičtější čas, kdy ostatní evropské země zatím mají nedostatek zejména technických prostředků v boji proti epidemii. Čína ukazuje EU jak může solidarita vypadat, zdůrazňuje tisk, když před tím velkou pomoc od ní obdržela když sama byla v nesnázi. Obdobnou situaci nyní zažívá i Česko, kdy Peking dodává velké množství potřebných prostředků v boji s korunavirem, když před tím dostala od nás pomoc.

Američané se snažili podle německého tisku odkoupit tübingenskou společnost CureVac, která vyvíjí očkovací látku SARS-CoV-2 proti koronaviru. S odvoláním na německé vládní kruhy, pokusil se Donald Trump spolupracovníky firmy CureVac přilákat vysokými finančními nabídkami do Spojených států, aby lék exkluzivně zajistil. Nyní však německá společnost BioNtech s americkou světovou biofarmaceutickou společností Pfizer, působící i v Česku, podepsaly dohodu o vývoji vakcíny proti koronaviru COVID-19. Oznámily to v společném prohlášení, že tím zahájí okamžitou spolupráci na potenciální vakcíně a úmluvu na její distribuci. V následujících týdnech se rozhodnou o finančních podmínkách, výrobě a možné komercializaci. Obě společnosti deklarují, že ve spojení došly k přesvědčení, že pomohou urychlit úsilí o přinesení vakcíny pro lidi na celém světě, kteří je potřebují. K tomu budou využívat svá výzkumná a vývojová pracoviště v Německu a USA.

O den dříve německá společnost BioNtech podepsala dohodu se společností Shanghai Fosun Pharmaceutical v níž jsou uvedena práva v Číně na experimentální vakcínu proti koronavirům. Přitom vyvinou snahu zahájit urychleně testování na lidech od konce příštího měsíce. Mluvčí spolkového ministerstva zdravotnictví potvrdil, že vláda se velmi zajímá, aby vakcíny a účinné látky proti novému koronaviru se vyvíjely také v Německu a v Evropě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla