Robert Břešťan: Pardubický podnikatel na státu vysoudil 155 miliónu, ale odvolal se a žádá víc

24.10.2015 20:59

Státu hrozí, že kvůli nejasnostem spojeným s bezpečnostními pásmy kolem státního podniku Explosia bude muset zaplatit podnikateli Josefu Bartůškovi stovky miliónů korun.

Robert Břešťan: Pardubický podnikatel na státu vysoudil 155 miliónu, ale odvolal se a žádá víc
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

Josef Bartůšek se se státem – zastoupeným nyní ministerstvem pro místní rozvoj – soudí o náhradu škody za překažené podnikání už dvacet let. Až nedávno se dočkal rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který mu dal za pravdu a přiřkl mu odškodnění ve výši 155 miliónů korun.Proti verdiktu se odvolal stát, ale i Josef Bartůšek. Tomu jde vedle náhrady škody i o to, aby Explosia, Pardubice i stát přiznali chyby ve výpočtu bezpečnostních pásem a tedy i ohrožení lidí v části Pardubic a některých blízkých obcí. Věc bude řešit odvolací Krajský soud v Praze.

Na počátku bylo povolení

O co v kauze jde popsal HlídacíPes.org v sérii textů týkajících se manipulace s bezpečnostními pásmy kolem Explosie.


Selhání státu: Státní podnik Explosia manipuluje s informacemi o bezpečnosti i rizicích výbuchů


Právě kvůli soudům totiž Bartůšek přišel i na zásadní a stále neřešený problém spojený s ohrožením bezpečností v okolí Explosie, do jejíhož portfolia patří mimo jiné i známá trhavina Semtex.Na počátku sporu jsou devadesátá léta, kdy Bartůšek v Pardubicích začal podnikat s drogistickým zbožím. Jeho velkoobchodu Mova se dařilo natolik, že se rozhodl přestěhovat z pronajatých prostor do vlastního.

Budovy na základě stavebního povolení postavil a na základě povolení k předčasnému užívání začal používat k podnikání. Po půl roce ale přišlo nepříjemné překvapení: stavební úřad stavbu odmítl zkolaudovat.

Obvodní báňský úřad totiž tehdy úřad upozornil na to, že budova se nachází v místě, v němž z bezpečnostních důvodů nesmí stát nic jiného než výrobní a skladovací haly společnosti Synthesia (nyní Explosia) sloužící k výrobě výbušnin.Po roce, kdy musel fungující velkoobchod zavřít, Josefu Bartůškovi totiž stavební úřad v Pardubicích napsal, že stavba už není v prvním (a pro stavby tedy zakázaném) pásmu, ale ve třetím, kde již podobná stavba stát může. A proto mu stavbu řádně kolauduje.

„Vysvětluji si to tak, že stavební úřad města Pardubic pochopil, že způsobil značnou škodu a že se na náhradě bude město muset nějak podílet,“ říká Josef Bartůšek, který se v té době už rok potácel v dluzích z nesplácených půjček po zlikvidovaném velkoobchodě.

Čekání na spravedlnost

„Takovou činnost nemůžete prostě na rok přerušit a pak začít znovu. Trh je obsazen, vybavení pryč, zboží žádné, přerušené vztahy s odběrateli i dodavateli,“ vypočítává Josef Bartůšek.„Oslovil jsem za posledních 19 let 16 ministrů pro místní rozvoj, čtyři předsedy vlád a pět primátorů města Pardubice, hejtmany, poslance. Navrhoval jsem částečné řešení i mimosoudní vyrovnání, ale nic se nikdy nestalo,“ shrnuje Bartůšek.

Původní škoda se podle Josefa Bartůška pohybovala v řádech desítek miliónů, s postupem let ale několikanásobně narostla. I to může být – jakkoli to nikdo otevřeně neříká – důvodem „kouzlení“ s bezpečnostními pásmy. Spolu s tím, ale narostly i závazky mimo jiné z nedoplaceného úvěru. Josef Bartůšek se už dávno kvůli tomu ocitl v exekuci, stále dluží vysoké sumy.O téma spojené s bezpečností kolem Explosie i „kauzu Bartůšek“ se až po sérii textů na HlídacíPes.org a reportáži v pořadu Reportéři ČT začalo aktivněji zajímat zastupitelstvo města Pardubic.


Kauza Explosia aspiruje na cenu „němá barikáda“. Roli má i novinářka a pracovnice P.R. v jedné osobě


Pardubice jsou navíc vedlejším účastníkem sporu a pokud stát soud s Josefem Bartůškem prohraje, vyplacené odškodnění bude vymáhat právě po Pardubicích.

„Pan Bartůšek zažaloval Českou republiku o náhradu škody s tím, že mu byl zmařen podnikatelský záměr. Pardubice jsou vedlejší účastník, protože pochybení se týká stavebního úřadu,“ řekl na veřejném jednání zastupitelstva Aleš Uchytil, vedoucí právního oddělení magistrátu, „Je to živá kauza a nelze se vyjadřovat ke všem nuancím,“ dodal.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…