Roman Žižlavský: Proč Zeman vyhrál a možná znovu vyhraje

16.01.2018 13:52

Důvodem, samozřejmě kromě mnoha dalších faktorů, jsou voličské průkazy. Prostě blbě udělaný volební zákon. Ano, zřejmě je to kapku nadneseno, ale kdo ví, možná že ani ne.

Roman Žižlavský: Proč Zeman vyhrál a možná znovu vyhraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Proč v době „komputerů" nemůžeme volit odkudkoli, když každý má jedinečné rodné číslo, potažmo číslo občanského průkazu? To mi hlava nebere. V rámci voleb do parlamentu je to prý kvůli volebnímu systému – je to sice výmluva a nesmysl, ale vypadá rozumně a nyní to ponechme stranou. Volit podle místa bydliště má opodstatnění pouze v rámci voleb do místních samospráv a krajů.

V prezidentské volbě jde ale pouze a jedině o to, kolik jednotliví kandidáti dostanou hlasů, procent, naprosto jedno kde jejich voliči žijí. A zde se dostáváme k jádru pudla. Kdo nežije v místě bydliště? Studenti, lidé, kteří kvůli práci bydlí jinde, lidé žijící v zahraničí, lidé, co cestují. Troufám si tvrdit, že to z velké části nejsou voliči Miloše Zemana. Volit samozřejmě mohou. Stačí „jen" si zajet v úředních hodinách, tedy v pracovní den, do svého oficiálního místa trvalého bydliště. Což je pro mnoho z nich buď drahý špás či nato prostě nemají čas. Tedy, co z toho plyne? Apeluji na zodpovědné osoby a lidi, kterým není jedno, jak je tento systém nastaven – je potřeba, abychom měli jednoduchý a přímý přístup k volbám. Když ještě stále volby máme.

(autor je publicista)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …