Ross Hedvicek: J. Mašín na Hrad a 5 milionů komunistů v ČR trefí šlak

31.08.2011 17:07

Rozhovor s Čechoameričanem Rossem Hedvickem.

Ross Hedvicek: J. Mašín na Hrad a 5 milionů komunistů v ČR trefí šlak

Dlouhodobě žijete na Floridě, čím Vás tato země oslovila?

Florida je součástí USA, tedy asi myslíte celkové Spojené státy: Spojené státy mne oslovily hlavně svou svobodou z každého možného úhlu. Od svobody projevu, přes svobodu pohybu až po svobodu nosit zbraně. Svoboda tu není velkohubě deklamována, žádný poslanec se tu nejmenuje Svoboda (nebo Freedom), ale je to prosazováno v praxi.

Kdy jste naposledy navštívil Česko?

Před par týdny.

V čem jsou podle Vás Američané jiní (lepší?) než Češi?

Právě v jejich lásce ke svobodě a v respektu vůči svému okolí a spoluobčanům. A jsou pozitivnější.  Američané rozhodně nejsou tak zašklíbení a zamračení jako Češi (v Praze a všude jinde), pořád nenadávají, jak mají málo peněz a pořád se netěší do důchodu.

Často kritizujete polistopadový vývoj v Česku, co Vám na něm vadí nejvíce?

Nevyrovnaní se s minulosti ve všech ohledech. Což je nepotrestaní komunistů a nezamezení jejich post-1989 vlivu, nedostatečné majetkové vyrovnání s oběťmi komunistických konfiskaci, nevstřícnost k bývalým krajanům. A pak lidi u vás pobrekávají, že mají málo peněz. Všechno souvisí se vším. Bez trestu není spravedlnosti, bez spravedlnosti není demokracie a bez demokracie není prosperity.

Nelibě jste zhodnotil cestu Alexandra Vondry a Petra Gandaloviče na pohřeb Ctirada Mašína. Zúčastníte se tohoto aktu Vy sám?

 Nezúčastním - z rodinných důvodů. Ale Josef Mašín o tom věděl dopředu, jsem s nim v častém styku.

Jak hodnotíte činy bratří Mašínů a spory, které se kolem nich vedou?

Jednoznačně je podporuji, včetně jejich hrdinských činů proti zločinnému režimu tehdejší doby. A to, že se okolo nich vede jakýsi údajný "spor", je pro mne jen důkazem, že Česká republika dneska není vyrovnaná se svou minulostí a že pořád ještě není zcivilizovaná.

Sledujete-li domácí politickou scénu, jak hodnotíte současnou kauzu kolem pracovníka resortu školství Ladislava Bátory?

Sleduji to, ale zrovna tohle téma mne nijak nevzrušuje a osobně se mne to nedotýká.

Na vojně jste prý byl s Jiřím Paroubkem, jak hodnotíte jeho současnou roli v české politice?

Ano, byl. V té době byl Jiří Paroubek naprostý sympaťák a fajn kluk. Od té doby jsem se s ním nebavil, moje politická orientace je pochopitelně od jeho velmi vzdálená. Myslím si, že v současné české politice má své místo, protože jeho názory značnou část voličstva pořád ještě oslovují.

Kdo by podle Vás měl nastoupit na post prezidenta ČR po skončení mandátu Václava Klause? Jak hodnotíte osobu VK?

Uplně fantasticky by byl Josef Mašín - ale to nepůjde, protože 5 milionu komunistů v ČR by trefil šlak. Takže něco realističtějšího:  Jakýkoliv bývalý politický vězeň (ale ne bývalý komunista), ale osoba BEZ titulu (Dr. Ing.) - protože to v Česku implikuje kolaboraci s komunisty. Takže nějaký politicky vězeň z 50. let - ale ne Kavalirová! Nebo politicky vězeň z Husákových let?  Petr Cibulka? Proč ne? Jiří Wolf? Proč ne? Vladimír Hučín? Proč ne? Neudělali snad svým utrpením a životem dost pro jejich vlast - vaši ČR? Musí být vždy u vás prezidentem ta úplně nejhorší osoba - nějaký zkorumpovaný netalentovaný pokašlávající alkoholik nebo zkorumpovaný netalentovaný arogantní agent KGB? Dejte tam už konečně slušného člověka, třeba bez toho zdiskreditovaného českého komunistického "vzdělaní", ale někoho s normálním selským rozumem a rovným charakterem. Prosím vás.... a taky ne žádného herce, pseudospisovatele nebo univerzitního profesora. Takových kreatur už jste tam měli dost, ne?

Jak hodnotím osobu Václava Klause? Vzhledem k tomu, že v ČR je funkce presidenta hlavně ceremoniální, pak jste nemohli vybrat horšího kandidáta. Dělá vám permanentně ostudu po celém světě, nejen kradením propisek a svou aroganci, ale i tady v USA  je v politických kruzích "persona non grata" (od jeho přešlapů a faux pas s prezidentem Bushem, které nikdy mimochodem nebyly v českém tisku zveřejněny. Ze by cenzura?)

Říká se, že Vy osobně jste byl veden v registru StB jako zájmová osoba. Jak se stavíte k těmto obviněním a kdo je podle Vás šíří?

Ujasněte si pojmy: Zájmová osoba StB je pochvala, nikoliv pohana - je to pravý OPAK spolupracovníka StB. Je to osoba, kterou StB se zájmem sledovalo. Před svou emigraci jsem byl StB často vyslýchán (v Přerově, ve Smetanově ulici) a z těchto nedobrovolných navšťev vím, že můj spis byl značně tlustý. Po sametovce se spíš ztratil a mé pokusy ho získat nebyly úspěšné. Teprve nedávno se vynořily další nesouvisící spisy o mně, založené až po mé emigraci a jen zlomky původních před-emigračních spisů. Jsem tam třeba soudruhy z StB obviňován, že "navštěvuji ZU USA v Praze a jsem jejich službami zpravodajsky vytěžován". Ve skutečnosti jsem na půdu ZU USA v Praze nikdy nevstoupil - ani tehdy a ani dnes. Takže potvrzuji, ze jsem byl zájmová osoba StB a jsem na to hrdy.

Českými médii se již od smrti C. Mašína šíří detaily o obětech skupiny Mašínů, dokonce několikrát vystoupil syn pokladníka Rošického. Vadí Vám podobný způsob referování o Mašínech? A jak byste vysvětlil nezaujatému pozorovateli názor, že Mašínové jsou hrdinové navzdory existenci těchto obětí?

Nevadí, jsou to fakta, je to jen příklad zaujatého novinářství (biased reporting), kterého se tady v USA dopouští třeba CNN (známé ironicky jako Communist News Network) a vůbec jim nevadí, že jsou úplně poslední z networks a reportéři jim dezertuji k jiným médiím.

Vadí mi na tom pouze to, ze průměrný český člověk už je tak vygumovaný (brainwashed) lety poslouchání těch nesmyslů, že už se na to nedokáže podívat jinak a papouškuje, co slyší. Vysvětlovat nezaujatému pozorovateli to asi nepůjde, protože u vás u nikdo není nezaujatý. Všichni už jsou zaujati.  9 a pul milionu zaujatých.  A někomu z ciziny, žijícímu podle civilizovaných principu, je to snadné vysvětlit. Československo mezi 1948 až 1989 bylo radikální, opresivní a teroristický stát, který své vlastní občany držel de facto ve vězení a týral je dle libosti komunistů. Jakýkoliv odpor proti něčemu takovému je pak naprosto legitimní v očích běžného civilizovaného člověka. Odpor proti tyranii je vždy legitimní a hrdinný. Každý emigrant měl morální právo zabít pohraničníka, protože to bylo stejné jako pro vězně z Auschwitzu zabití strážného z SS jednotek. Československo byl stejný koncentrák jako Auschwitz! Všechno stojí a padá s tím, zda chápete komunistický režim 1948 až 1989 jako legitimní a civilizovaný. Pokud ano, pak se se mnou nebavte. A pokud si většina národa u vás myslí (a zdá se, že si to opravdu myslí), že komunistický systém byl docela fajn, pak navrhuji těm pár tisícům, co si to nemyslí umožnit emigrovat někam do civilizace a pak znovu obehnat Českou republiku ostnatým drátem . Většina národa určitě bude mlaskat blahem, vždyť přece oni tak zuřivě nesouhlasí s Mašíny.  Debata posledních dnů o Mašínech je spolehlivým lakmusovým papírkem české společnosti k určení, kdo je vůl a kdo ne, kdo je civilizovaný a kdo ne. Bohužel musíme říct, že český národ v tomto testu naprosto selhal. A neříkejte mi, že generalizuji. Čest výjimkám!

Sledujete-li  současnou KSČM, vidíte v ní jen skanzen, který volí jen staří komunisté plus věčně naštvaní občané a který je časem odsouzen k zániku, nebo se podle Vás můžeme dočkat toho, že "povstane" nová generace radikální levice a KSČM i v příštích volebních obdobích přežije na voličské podpoře vyšší než 10%?

Žádný skanzen. Vidím v ní reálné nebezpečí - protože dokážou ovlivnit velké množství mladých lidí, jak se dokázalo v minulých dnech při diskusích o Mašínech. KSČ a KSČM by měla být nejen zrušena a deligitimizována, ale měly by být učiněny i kroky, aby se nemohli vrátit pod jiným jménem. Bývalé členství v KSČ musí být veřejnou informací a ostudou, tak jak bylo členství v NSDAP po válce v Německu. Kdo byl v NSDAP, nemohl byt soudcem, poslancem a tak. A když se na to přišlo později, tak letěl. Žádné havloidni definitivy pro komunistické soudce jako u vás.

V čem by měli být bratři Mašínové vzorem pro mladého člověka, který žije v současné České republice?

Určitě mírou charakteru - jinak doba Mašínů a padesátých let byla extremní doba a doufejme, že dnešní mladý člověk v ČR si tu zkušenost nebude muset nikdy zopakovat.  Dnešní mladí lidé můžou mít za vzor třeba anglické letce a doufejme, že nebudou muset kvůli tomu létat, bojovat a umírat v nějaké válce. Jen příklad toho charakteru stačí.

Několikrát jste hovořil o tom, kterak Češi pobrekávají, že mají málo peněz. Myslíte si, že si český člověk stále neuvědomuje, že svůj osud (i finanční) má v rukou jen on sám? Pokud si to neuvědomuje, tak co se musí stát, aby se to změnilo?

 Je potřeba, aby u vás začal fungovat kapitalismus a ne socialismus - pak lidé budou mít víc peněz a všem se bude dařit lépe. Použiji příklad z USA - za Bushe americká ekonomika jela jak vlak, přišel k moci marxista Obama a zavedl tolik protiekonomických opatření, že způsobil v celé zemi ekonomickou krizi. Za rok půjde od válu a americká ekonomika začne zase fungovat. Takže je to na vás. Pokud si většina národa bude myslet, že "mají nárok" na příspěvky, důchody a "výživné", dokud si budou myslet,že jim bezcenné vzděláni na nějaké Karlově univerzitě dává "právo" na teplé místečko někde v úřadě, tak to u vás fungovat nebude a lidi peníze mít nebudou. Tomu, co je u vás, se anglicky říká "entitlement society" (společnost, která má nárok na něco od státu a která od státu očekává všechno). A to je přístup třeba nejchudších vrstev i v USA, různé ty nikdy nevdané černošské maminky s šesti dětmi, každé s jiným otcem.  Ty si právě myslí, že mají "nárok", tak jak si to mysli průměrný Čech. A to se ještě tahle americká spodina (ano, pochopitelně volí socialisty a Obamu) odněkud z Bronxu má daleko lip než průměrný český člověk.  Je třeba méně krást, méně tunelovat, mít méně požadavků na dotace od státu a EU a více pracovat a více používat hlavu. A méně pít pivo! A méně kruhových objezdů! Není pak divu, že máte všichni trochu zamotanou hlavu!

Dále čtěte: Český emigrant z USA: Češi, proč pořád skuhráte, že nemáte peníze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…