Rudolf Kučera: Nečiňme věci složitějšími, než jsou

03.11.2013 15:42

Aféra okolo pokusu odvolat Bohuslava Sobotku z čela ČSSD a z postu hlavního vyjednavače strany o vládní koalici má podle mého názoru jednoduché pozadí. Prezident Zeman podporoval svou stranu Zemanovců, ale neuspěl. Zemanovci se ani nedostali do Sněmovny, což fakticky znamenalo pád prezidentových plánů, že bude pomocí tzv. prezidentské strany prosazovat svůj vliv ve Sněmovně.

Rudolf Kučera: Nečiňme věci složitějšími, než jsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman volí

Navíc v návaznosti na prezidentskou Rusnokovu vládu. Podobně totiž vládne ruský prezident Putin. Ve státní Dumě má svou silnou stranu a vládu také více méně sestavuje sám. Jenže Zeman není Putin, ačkoli se o to snaží, jinými slovy neprosazuje u nás západní prezidentský model, ale model ruského vládnutí.

Informaci o neblahém osudu SPOZ dostal prezident Zeman již během volební soboty a rozhodl se rychle reagovat. Šlo o hodně. Ve chvatu se patrně začal ptát, jak bude prosazovat svůj vliv ve sněmovně, pomocí jaké strany? Pomocí ČSSD by to nebylo možné, pokud strana volby vyhraje – a je lhostejné, v jakém poměru – a on bude muset jmenovat jejího předsedu jako toho, kdo bude sestavovat vládu. Sobotka si nebude chtít nechat mluvit ani do budoucího sestavování vlády, bude mu při každé vhodné chvíli klást odpor a jeho vliv umenšovat. Proto byla narychlo, ještě v sobotu večer, svolána schůzka prezidentových blízkých, ale také ve straně vlivných sociálních demokratů. Aby se poradili o plánu, jak Sobotku odstavit od vyjednávání o vládě a tím prezidentovi umožnit, aby ho nakonec nemusel jmenovat předsedou vlády.

Navíc padla oblíbená prezidentova představa menšinové vlády ČSSD s podporou komunistů a začala se rýsovat varianta koaliční vlády, která by prezidentovi nebyla patrně nakloněná. Narychlo svolaná schůzka v Lánech měla být utajená, protože se konala za zády předsedy strany v den, kdy on a ČSSD vyhráli volby. Rozhodně to nebyla normální politická porada, jak usilovně mlžili někteří komentátoři, z nichž jeden dokonce blábolil o nějakém byznysovém pozadí celé kauzy, ale poměrně zásadní politická porada s prezidentem, v níž všichni, až na prezidenta samého, riskovali své politické kariéry. Nyní bude muset prezident hledat v parlamentu jiné spojence a usilovat o jiné koalice zájmů, ale má na to poměrně dost času, protože zatím má ještě na šachovnici své figurky, vládu premiéra Rusnoka, a nikdo neví, kdy tato vláda bude skutečně muset odejít.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.