Rudolf Mládek: Tuto pravdu se nikde nedočteme

09.09.2018 20:37

Nájemník se spoustou až nesmyslných ochran je doslova děsivé riziko pro vlastníky bytů. Proto když hovoříme o bytech, nepřijímejme, když nám stále v médiích namlouvají socialistické představy o pronájmech, protože realita je úplně jiná.

Rudolf Mládek: Tuto pravdu se nikde nedočteme
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Takže popořádku:

1. Údajně podle médií jsou nejstabilnější skupinou nájemců rodiny s dětmi. Možná, že to nějaké statistiky dokazují, ale nikdo je nezveřejnil. Praxe ukazuje, že stabilita nájemníků je odvislá od zaměstnání a od možnosti získat vlastní bydlení, a to s počtem členů domácnosti nemá nic společného.

2. Pro rodiny je údajně důležité, aby poblíž svého bydlení měly obchod s potravinami, školku, školu a dostupnou zdravotní péči a i blízkost dětského hřiště. Ale nic takového developeři nevytvářejí. Takže je to na obecních radnicích, a jak víme, korupce dokáže zastavět i ten poslední parčík. Nakonec ale nejdůležitější pro rodinu je výše nájemného a poplatky související. Protože je to nemalý díl jejich měsíčních výdajů.

3. „Krátkodobý pronájem Airbnb vydělá dvakrát tolik co dlouhodobý,“ tvrdí výkonná ředitelka realitní společnosti Sotheby’s pro Českou republiku Ilona Mančíková. (Zdroj ZDE)

Stát už přemýšlí, jak Airbnb omezit a donutit vlastníky bytů k dlouhodobému pronájmu. Ale nikdo nenapsal, že to není jen výnosnost systému Airbnb, která je pro některé vlastníky dokonce stejná jako při dlouhodobém pronájmu bytu, ale je to jednoduchost provozu, bezproblémové platby a stejně tak bezproblémový (obvykle) odchod nájemníka.

To ale vůbec neplatí pro dlouhodobého nájemníka, o jehož blaho se stát rozhodl pečovat. Tato „péče“ je však zjevně kontraproduktivní. Místo toho, aby stát chybu napravil, tak je připraven investovat desítky miliard korun do „sociálních bytů“, se kterými vypukne taková korupce, jakou jsme tu neviděli od doby privatizačních projektů.

4. Je to zákonná nesmyslná ochrana nájemníka, který si v cizím bytě může dělat, co chce, chovat zvířata jak chce, klidně i tři měsíce neplatit a ještě i tvrdit exekutorovi, že vybavení bytu je jeho. A když odejde bez zaplacení, můžete ho roky honit po soudech a často bezvýsledně.

Absurdní ochrana nájemníka, zakotvená v novém občanském zákoníku č. 89/2012 Sb. je hlavním důvodem pro mnohé majitele bytů, aby raději zvolil službu Airbnb, než hledali dlouhodobého nájemce, před kterým ale majitele nikdo nechrání. Ale tuhle pravdu se nikde nedočteme. Protože bychom museli přiznat, že tato socialistická ochrana nájemníka nemá v dnešní době žádné důvodné opodstatnění a v zákoně je naprostým anachronismem.

5. Ale dokud si budeme lhát, do té doby se nic nezlepší. Vlastně zlepší: Budou se stavět zdarma byty jako za socialismu. Tak proč se ten starý režim vůbec boural? V něm totiž nájemník, a to i v družstevním bytě, musel dodržovat pravidla, což dnes sice formálně také musí, ale začasté beztrestně nedělá. A majitel bytu má prostě „smůlu“.

6. Jenomže nikdo není tak hloupý, aby si na smolaře dobrovolně hrál. A proto je stav bytové politiky takový, jak jej stát nastavil. Špatně nastavil. A nic už nezachrání slušní nájemci, kteří samozřejmě jsou. Ale ti se absurdních práv téměř nikdy nedomáhají, protože je pro život nepotřebují. To si jen politici myslí, že oni mají patent na rozum a štěstí jiných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty