Rudolf Mládek: Zaručený lék zatím neobjeven

22.03.2020 11:07

Údajně celkem ve třech studiích, vypracovaných experty z Číny, Austrálie a Francie,m se uvádí, že chlorochin s azithromycinem vykazuje 100% úspěšnost při léčbě koronaviru ve velmi krátké době šesti dnů. To píší americká média. Zní to sice jako zázrak, ale seriózní lékařské a vědecké potvrzení už média neuvádějí. Leč každá naděje je dobrá.

Rudolf Mládek: Zaručený lék zatím neobjeven
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Proto prezident Trump oznámil, že americké Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci schválilo použití léku chlorochin při léčbě pacientů s koronaviry. Dodejme ale, že Trump vyzval výzkumná pracoviště, aby zkoušela všechny možné typy léků a jejich kombinace, protože i Číňané přiznávali, že úspěchy měli s jakousi kombinací, kterou nazývali “koktejly“. „Mohlo by to změnit pravidla hry, ale také nemuselo,“ připustil prezident Trump. (1)

Takže zatím žádné jistoty tu nemáme, a to i tehdy, když Marek Green, americký lékař a armádní chirurg, tvrdí, že kombinace chlorochinu s azithromycinem odstranila virus za několik dnů u všech testovaných dobrovolných pacientů. Jeho výsledky ale zveřejňuje portál, který o titul seriózního periodika zatím bojuje. (2) Navíc se tu upozorňuje, že tato kombinace má vedlejší účinky, podobné drogám, a může způsobit oční problémy.

O malaricích se hovořilo již při vzniku choroby COVID-19, ale brzy se ukázalo, že jejich nasazení nebylo úspěšné. Původní, jinak spolehlivý lék proti malárii, tedy chlorochin, nezabíral. Jeho novější verze hydroxychloroquinu, smíchaná s azithromycinem, se jeví jako úspěšnější, ale optimistickým laboratorním číslům musíme dávat váhu i propagační. Všichni se bojí paniky a nekontrolovatelného stavu, a tak optimistické zprávy jsou vítány více než vřele.

Kombinace malarika s lékem na bronchitidu zní příliš neuvěřitelně, takže se nechce věřit, že tohle by měl být ten zázračný očekávaný lék. Čeští lékaři proto výmluvně krčí rameny a raději čekají na Remdesvir od firmy Gilead Sciences. Remdesvir by měl zpomalit infekci zdravých buněk a urychlit léčbu. Jeho nasazení v nemocnici v Columbu (Ohio) sice mělo dobrý výsledek u jedno pacienta, ale u dalších nikoliv. Zkoušejí se proto i další cesty. „Většině stačí kapky na kašel a vitaminy,“ říká primář Pavel Dlouhý, který vyléčil koronavirus v ústecké Masarykově nemocnici. (3).

Oficiálně tedy není potvrzeno nic, co by se lékem na COVID-19 dalo nazvat. To, že se usilovně v celém světě hledá, co by na koronavir zabralo, je nesporné. A to také představuje naději pro všechny nemocné, protože o možnosti vakcíny totiž lékaři hovoří v horizontech jednoho i více let. To by dnešní aktuální problém samozřejmě neřešilo. Cesta pokus-omyl sice nezní moc vědecky, ale jakýkoliv pozitivní posun je vítán. Mrtví úděsně a neúprosně přibývají.

Zdroje:
(1) ZDE
(2) ZDE
(3) ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…