SPL: Praktici vyhlašují občanskou neposlušnost – kvůli e-neschopenkám

13.02.2019 18:29

Praktičtí lékaři ohlašují občanskou neposlušnost. Nedohodli se totiž s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), které vyzvali, aby stáhlo svůj návrh povinného zavedení elektronických neschopenek, se kterým počítá novela zákona o nemocenském pojištění od července 2019.

SPL: Praktici vyhlašují občanskou neposlušnost – kvůli e-neschopenkám
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Podle praktických lékařů není současný projekt e-neschopenek dotažený, přináší jen práci navíc a nemá žádný přínos pro zaměstnavatele ani pro zaměstnance. Praktici jej proto odmítají používat.

„Současná podoba e-neschopenek navržená MPSV je naprosto nesmyslná. Místo aby lékařům, zaměstnavatelům i zaměstnancům usnadnila život, postará se o pravý opak. Lékař má totiž České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) reportovat elektronicky a současně papírově. Na každou e-neschopenku padne 5 papírů. A co je obzvlášť absurdní – zaměstnavatel se o nemoci svého zaměstnance nedozví online nic. Do databáze e-neschopenek bude mít totiž přístup pouze ČSSZ. Zaměstnavatel se tedy musí dotázat na „sociálce“, jestli má jeho zaměstnanec neschopenku, a ta má na odpověď 8 dnů. O nějakém zjednodušení a zrychlení informačního procesu tak nemůže být ani řeč,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka. K nevoli vůči nedotaženým e-neschopenkám se připojuje také Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.

Čeští praktici e-neschopenku jako myšlenku neodmítají. „Naopak, zavedení její skutečně funkční podoby požadujeme. Několik let jsme se na vývoji nového projektu e-neschopenky na MPSV podíleli. Výsledkem byl model, který vyhovoval všem stranám včetně zástupců zaměstnavatelů a ministerstvo s touto podobu tehdy souhlasilo,“ popisuje doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., předseda SVL ČLS JEP.

Praktičtí lékaři tak jednohlasně žádají, aby MPSV zavedlo model plně elektronické neschopenky, který v minulosti odsouhlasili a na jehož vývoji se podíleli. Jedině ten podle nich splňuje původní účel, kterým je zjednodušit a zrychlit komunikaci mezi pacientem, lékařem, zaměstnavatelem a „sociálkou“. MPSV slibuje, že tak učiní od 1. 1. 2020. Přesto dál trvá na tom, že od 1. 7. 2019 spustí na přechodnou dobu stávající polovičatou e-neschopenku, jejíž používání bude pro lékaře povinné.

„Současný model e-neschopenky za 8 let prokázal svoji nevýhodnost, nepraktičnost a nevyužitelnost – používají ji méně než 3 % lékařů. Většina ji zkusí a okamžitě s tím přestane. I přesto chce MPSV tento model spustit v povinném režimu. To není resuscitace, ale exhumace,” říká MUDr. Cyril Mucha ze SVL ČLS JEP.

„Je nesmyslné zavádět nyní systém, který nikomu nic nepřináší, komplikuje nám život a stejně se vše budeme muset za půl roku opět přeučovat. Naprosto se tak vytrácí racionálnost nákladů a času, který tomu budou muset věnovat jak zdravotníci, tak úředníci,“ říká MUDr. Šonka a dodává: „Proto jsme upozornili ministryni Janu Maláčovou, že pokud MPSV tento zmetek, který označuje za funkční e-neschopenku, opravdu povinně zavede, my jej používat nebudeme. Praktičtí lékaři budou nadále vystavovat papírové neschopenky a k e-neschopence přistoupíme až poté, co se od 1. 1. 2020 rozjede skutečně plně funkční model. Ale i potom trváme na dvouletém přechodném období, než se e-neschopenka stane zcela povinnou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…