Sestra Archangela: Sýrie již nebude jako dříve. Tato nespravedlivá válka zničila zemi pro nic za nic

05.02.2017 15:48

Dopis sestry Archangely z nemocnice sv. Ludvíka v Aleppu

Sestra Archangela: Sýrie již nebude jako dříve. Tato nespravedlivá válka zničila zemi pro nic za nic
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Aleppo

Je pravdou, že Aleppo je osvobozeno již měsíc a to nám dovoluje žít v míru a jistotě. Jedná se však o mír velice křehký, protože na předměstí Aleppa jsou džihádisté stále a jsou připraveni kdykoli zaútočit na město. Čas od času slyšíme salvy z děla (mají dostřel až 40 km).

Ve městě samotném potíže přetrvávají, a pokračují dramaticky: není vod již tři týdny, o elektřině nemluvě, již jsme ji neviděli měsíce, topný olej a plynové bomby jsou k nesehnání a když na ně narazíte stojí příliš, přes noc je i -5 a lidé se nemají jak zahřát, někteří šťastlivci mají alespoň přikrývky od organizací, která dělají vše pro zlepšení této situace.

Díky svědectví našeho personálu víme, že mnozí si topí plastovými lahvemi a kartony od léků, které si odnášejí, když opouští nemocnici. Proto shromažďujeme kartony a sháníme pro ně deky, abychom předešli dýchacím potížím, zvláště u dětí, z toxického kouře ze spalovaných plastů. Je třeba říci, že většina osob, stejně jako náš personál, byli evakuovaní a v ubytovnách nemají ani topení, ani rozvod plynu.

Již 20 dní pociťujeme totální nedostatek vody, je to situace ještě těžší než jsme prožívali v minulých letech, když ozbrojenci přerušovali rozvod vody z centrály Suleiman Halabi, jak se jim zachtělo; nyní problém s vodou spočívá v tom, že kanál, který plnil řeku procházející Aleppem, ISIS přerušil velice blízko jezera Assad a nádrže se již neplní.

Co říci o lidech, kteří žijí ve stanech? Je to velmi smutné, protože i před válkou byli ve městě chudí, ale nebyla bída, nikdo neumíral hlady ani zimou. Tato nespravedlivá válka zničila zemi pro nic za nic… Sýrie již nebude jako dříve. Kdo ji bude schopen obnovit, a kdo bude schopen obnovit člověka?

My se snažíme uzdravit ducha a zranění, která stále ještě krvácí… Čas je zhojí, ale zůstanou po nich jizvy, aby se nezapomnělo na všechna utrpení, kterými museli projít.

Ale mohu vás ujistit, že lidi, které potkáváme, mají velkou víru a naděje není mrtvá, neboť kolem sebe vidíme, že se život pomalu vrací. Ve skutečnosti, zodpovědní za ulice se snaží vyčistit město, odstraňují zátarasy a lidé si zařizují své záležitosti, jak jen mohou… ONI CHTĚJÍ ŽÍT! A my pokračujeme v nasazení všech našich sil, abychom jim dodali odvahu jít dopředu s důvěrou!

Naše dny jsou plny vytížení, máme mnoho pacientů a nedostatek zaměstnanců je tolik znát…
Z celého srdce vás objímám a prosím, vzpomínejte na nás v modlitbách.

Sestra Archangela, nemocnice San Louis

Aleppo 2.2.2017

Vyšlo na eurabia.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…