Sofie Chrtková: Co premiérovi body nepřinese

10.02.2014 15:02

Pokud by se premiér Sobotka zeptal občanů, zda se mu podaří domluvit s církvemi, odpověď by zněla rozhodné „NE“. A tak se nabízí otázka, zda premiér neumí dostatečně předvídat nebo je to jen součástí politické hry o zachování tváře, kterou před občany zcela ztratil, pokud se týká církevních restitucí.

Sofie Chrtková: Co premiérovi body nepřinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Rovněž zveřejňování účetnictví církví a „zkoumání“ kolik peněz  poskytnou na charitu, opravy kostelů, chudinu a pro potřebné, je opravdu  přinejmenším hodně úsměvné za situace, kdy se v našem Absurdistánu  zákony běžně obcházejí – jakoby tato situace a fakta premiérovi unikala, ačkoli, když byl v opozici, horlivě na  to upozorňoval.  Na lži, neplnění slibů a neschopnost politiků, jsou dnes  občané přímo alergičtí, ale daleko více na to, že se církvím dávají miliardy a majetek v miliardových hodnotách, zatímco miliony občanů chudnou, stát nemá z čeho investovat, tvořit pracovní místa, nemá na důchody, školství a zdravotnictví a tyto finanční a majetkové prostředky by se daly použít právě tam, kde se financí nedostává a situace potřebuje okamžité řešení.

Pro občany je  premiérovo  „klečení s křížkem po funusu“ před církvemi,  minimálně směšné, zbytečné  a zcela ponižující, protože premiér  dává tímto církvím najevo jejich  nadřazenost nad občany a skutečnými  potřebami samotného  státu. Všichni víme, že církevní restituce je ohromný tunel do financí a majetku státu a novodobá, obří  zlodějna.  Od Josefa II. měly církve z velké části  majetek pouze pronajatý, T.G. Masaryk ještě zákon zpřísnil. Vyrovnání s církvemi proběhlo počátkem 90. let s tím, že si již další majetek nebudou nárokovat.  Rovněž naprosto podstatná věc při vydávání jakéhokoli majetku, je soupis a ocenění vydávaného majetku, což neexistuje s tím, že se mají církve o majetek  hlásit sami!  Kdo by se  pak nehlásil  o cokoli i o to, co mu nikdy nepatřilo? Kolik milionů budou vynaloží  stát na soudní spory?  Miliardy, jež dostanou církve, budou ještě navýšeny o další miliardové sumy z inflace. Tento zákon prošel za zcela podivných okolností a o jeden hlas, proti vůli většiny občanů. Církve u nás plní minimální společenské a kulturní potřeby, ale  dávají se jim prostřednictvím zločinného zákona o církevních restitucích větší privilegia, než má   jakákoli skutečně potřebná instituce.

A pak je zde ještě jedna podstatná věc k zamyšlení. O údajný církevní majetek, nárokovaný v církevních restitucích, se desítky let staral stát, pole, lesy i památky obhospodařovali  a starali se o ně občané a pochopitelně, stát  do nich musel investovat miliardy. Jak je možné, že s touto skutečností není vůbec počítáno a není zahrnuta do vyrovnání s církvemi?  Zcela jistě by vláda i samotný premiér, bývalý ministr financí, došli k tomu, že  naopak  církve  dluží  miliardové sumy státu!  Když spravedlivé vyrovnání – tak se vším všudy, vážený premiére, vážená vládo, vážení ministři a vážení politici !!!

Snaha o  finanční  úpravu církevních restitucí, jak se o ní horlivě zmiňoval premiér poté, co  jej  zcela opustilo  oddálení zákona o restitucích v zájmu spravedlnosti, tedy jejich prověření, skutečná hodnota a součet majetku, by se měl  nyní ubírat  tímto veskrze spravedlivým směrem, tedy  vrácení investic státu a občanům, za obhospodařovaný majetek církví a to od doby, kterou si církve nárokují.

Vláda a poslanci mohou schválit  jakýkoli zákon a kdykoli. Co se týká zjevně nespravedlivého, ba již zločinného zákonu,  politici mají tu sílu  a moc zákony měnit – co takhle novelizace církevního zákona v zájmu tolik a tak často  proklamované spravedlnosti? Nebylo by zcela spravedlivé, aby si také věřící financovali své církve sami,  jako kupř. v Německu ? Není to čistě jejich záležitost a nikoli kohokoli jiného a nesplňuje to i podmínku odloučení státu od církví? Není jednodušší a průhlednější, aby se charitou, školstvím a péčí o potřebné a chudé věnoval stát, nikoli organizace? Není to zcela a přímo starost samotné vlády a státu?

Především spravedlností se nám pan premiér po celých sedm let v opozici oháněl, snad za každou pronesenou větou a v každém svém  projevu nebo veřejném vystoupení.  Nyní má možnost svá slova o spravedlnosti konečně naplnit – občané čekají!

Představa prosícího premiéra o to, aby církve snížily své finanční nároky, je  i z hlediska morálky a cti  odpuzující, neboť mohl udělat vše, aby byl zákon o restitucích pozdržen, oddálen, přepracován a  nabyl tak  na  spravedlnosti, kterou jako zákon naprosto nesplňuje.  Nabízí se i otázka, za co byla spravedlnost vyměněna?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…