Stanislav Kliment: Tuska může nahradit irský premiér Kenny

08.03.2017 16:53

Irský list "Sunday Independent" na svém internetovém portálu píše o sílících spekulacích, že irský premiér Enda Kenny by se mohl stát předsedou Rady Evropy po Donaldu Tuskovi. Stalo by se tak ovšem v případě, že Tusk sám se o funkci nebude ucházet. V současnosti jeho případné znovuzvolení podporují všechny země kromě Polska.

Stanislav Kliment: Tuska může nahradit irský premiér Kenny
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Enda Kenny

Tusk již v minulosti uvedl, že pokud nebude mít podporu polské vlády, vrátí se zpět do domácí politiky. Chybějící podpora vlastního státu je pro Tuska velkým problémem, cituje Sunday Independent zdroj z Bruselu. Dodává k tomu, že pokud Tusk nebude kandidovat, je irský premiér výrazným favoritem. Irové píší, že pro Kennyho hovoří také irsko – americké vztahy a irský přístup do Bílého domu.

Naprosté ignorování pozice Varšavy, která nominovala na funkci předsedy Rady Evropy europoslance zvoleného za (Tuskovu) Občanskou platformu Jacka Saryusze-Wolského u některých západních politiků vyvolává obavy z prohloubení polského euroskepticismu.

Podle některých informací jednoznačnou orientaci na Donalda Tuska opouští i německá kancléřka Angela Merkelová. Polská vláda proti Tuskovi v posledních hodinách získala nové argumenty, prokazatelné selhání ve finanční aféře Ambert Gold, kdy bylo ožebračeno v přepočtu o několik miliard korun velké množství lidí. Situace je o to tíživější, že s firmou byl pracovně spojen i syn tehdejšího premiéra Michal Tusk.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…