Štěpán Křeček: Britská ekonomika si bez členství v Evropské unii pohorší

17.09.2018 18:51

„Z ekonomického pohledu by pro Británii bylo nejrozumnější, kdyby si svůj odchod z Evropské unie rozmyslela. Britským společnostem, které obchodují se zahraničím, by spadl velký kámen ze srdce a ostatní státy Evropské unie by nemusely sčítat finanční ztráty,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Britská ekonomika si bez členství v Evropské unii pohorší
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle analýzy Mezinárodního měnového fondu se britské ekonomice po odchodu z Evropské unie nebude dařit. V případě brexitu bez dohody Británie vykáže v příštím roce ekonomický pokles. V případě odchodu s dohodou britské hospodářství poroste, ale pomalejším tempem, než kdyby Britové v Evropské unii zůstali. Již nyní je přitom na britské ekonomice patrné, že roste pomalejším tempem než většina vyspělých zemí.

„Tak jako si Spojené státy mohou diktovat podmínky spolupráce s Mexikem, může si Evropská unie určovat podmínky dohody s Británií. Evropská unie by však neměla zneužívat své silné pozice při vyjednávání a měla by se snažit uzavřít vzájemně výhodnou dohodu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zatímco pro Británii by brexit bez dohody byl ekonomickou tragédií, zbylé státy Evropské unie by sčítaly dlouhodobé škody. Podle analýzy Mezinárodního měnového fondu by konečný účet stál 5,6 bilionu korun, což přibližně odpovídá ročnímu hrubému domácímu produktu České republiky. S blížícím se termínem brexitu, který nastane 29. března 2019, tak lze očekávat sílící tlak na uzavření dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…