Štěpán Křeček: Dluh vládních institucí dosáhl 1833 miliard korun

03.07.2018 20:17

„Veřejné rozpočty jako celek hospodaří lépe než státní rozpočet. Celkový dluh veřejných institucí se v poměru k hrubému domácímu produktu přibližuje k předkrizové úrovni z roku 2008. Česká republika je tak jako jedna z mála zemí Evropské unie připravena na případnou další ekonomickou krizi,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Dluh vládních institucí dosáhl 1833 miliard korun
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Hospodaření sektoru vládních institucí za 1. čtvrtletí letošního roku dosáhlo přebytku 0,7 procenta hrubého domácího produktu. Míra zadlužení veřejného sektoru meziročně klesla o 4,1 procentního bodu na 35,8 procenta hrubého domácího produktu. Nejlépe přitom hospodaří obce a fondy sociálního zabezpečení. Naopak nejhorších výsledků dosáhly ústřední vládní instituce.

Celkové příjmy sektoru vládních institucí meziročně vzrostly o 8,2 procenta. Na růstu se nejvíce podílely příjmy ve formě sociálních příspěvků a daní. Celkové výdaje vládních institucí meziročně vzrostly o 7,0 procenta. K tomuto růstu nejvíce přispěly vyplácené náhrady zaměstnancům a výdaje na sociální dávky.

Celkový dluh sektoru vládních institucí nominálně vzrostl na 1 832 944 milionů korun. Přepočteme-li veřejný dluh k počtu obyvatel České republiky, tak na každého občana připadá částka 172 700 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …