Štěpán Křeček: Ekonomika zažila poslední špatné čtvrtletí

30.04.2021 18:08

„Pandemická opatření poškozovala ekonomiku a zvyšovala zadlužení země i v prvním čtvrtletí letošního roku. Díky postupnému rozvolňování by se však situace měla začít zlepšovat od druhého čtvrtletí letošního roku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ekonomika zažila poslední špatné čtvrtletí
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Statistici dnes publikovali data o vývoji české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle aktuálního odhadu došlo k meziročnímu poklesu hrubého domácího produktu o 2,1 procenta. Ekonomika setrvávala v krizi kvůli přísným opatření proti šíření koronaviru. Zavřené musely být mnohé obchody i služby.

Našemu hospodářství chyběla poptávka ze strany domácností. Ta byla omezena hlavně kvůli uzavření části ekonomiky. Lidem však v době pandemie výrazně narostly úspory, což by mělo podpořit ekonomický růst, jakmile se všechny obchody a služby otevřou. Bude totiž docházet k realizaci takzvané odložené spotřeby.

Hlubšímu propadu ekonomiky bránily vysoké vládní výdaje i solidní zahraniční poptávka. Naše ekonomika rovněž netrpěla vysokou mírou nezaměstnanosti, která sužuje jiné země Evropské unie. Naše zaměstnanost v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesla jen o 1,6 procenta.

Ekonomická situace by se měla zlepšit ve druhém čtvrtletí letošního roku, které je doprovázeno rozvolňováním pandemických opatření. Díky postupující vakcinaci obyvatelstva by již nemělo docházet k opětovnému uzavírání ekonomiky, což výrazně pomůže ke zlepšení podnikatelského prostředí v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…