Štěpán Křeček: Éra levných peněz končí. Úroky se zvyšují

23.06.2021 18:44 | Komentář

„Růst úrokových sazeb nedokáže okamžitě zabrzdit růst spotřebitelských cen. Dává nám však naději, že ceny v příštím roce porostou pomaleji než letos,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Éra levných peněz končí. Úroky se zvyšují
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o zvýší úrokových sazeb. Tím ukončila éru levných peněz a udělala první krok na cestě k normalizaci měnové politiky. Růst úrokových sazeb by měl krotit inflaci. Může rovněž přispět k posilování kurzu koruny. Vyšší úroky však zhorší podmínky pro poskytování úvěrů a rovněž mohou prodražit financování našeho státu.

Česká republika má expanzivní rozpočtovou politiku, kdy jsou na dluh pumpovány peníze do ekonomiky přes státní rozpočet. To v kombinaci s expanzivní měnovou politikou vedlo k výraznému růstu cen. Změny v rozpočtové politici lze očekávat nejdříve po volbách, proto je správné, že na brzdu šlape alespoň Česká národní banka. V opačném případě by se naše ekonomika vychylovala do nerovnovážného stavu.

Vzhledem k rozdílnému nastavení úrokových sazeb v České republice a v eurozóně lze očekávat, že do naší ekonomiky bude proudit spekulativní kapitál. Vyšší úrokové sazby mohou mít negativní dopad na realizaci investic, což může zpomalovat hospodářský růst. Rovněž lze očekávat, že se sníží zájem lidí o hypotéky. To může zmírnit růst cen na realitním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…