Štěpán Křeček: Již nikdy to nebude jako dřív

06.05.2020 9:20

V poslední době jsem si musel zvyknout na videohovory se svými kolegy. Z toho jsem vyvodil hned dva závěry. Zaprvé je zřejmé, že se kadeřnice nemusí obávat o práci. Zadruhé se ukázalo, že celou řadu méně důležitých porad je možné přesunout do virtuálního světa. Uspoří se tím čas a dosáhne se stejného výsledku.

Štěpán Křeček: Již nikdy to nebude jako dřív
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Koronavirová doba nám umožňuje provést věci, o kterých se tisíckrát řeklo, že nejsou možné. Velké finanční instituce například povolily svým makléřům obchodovat z domova. Vedoucí pracovníci najednou ochotně přijali myšlenku, že jejich podřízení nemusí chodit do kanceláří. Ukázalo se, že práci lze kontrolovat finálními výsledky lépe než docházkou.

Mnohé společnosti se během pandemie posunuly o 5 let do budoucnosti. Do doby, kdy lidstvo bude zas o něco línější a bude vše objednávat přes internet. Donáškové služby rozšíří flotily svých poslíčků, kteří vše donesou až pod nos. Trenéři nebudou muset uklízet louže potu v tělocvičnách, lidé si je uklidí sami ve svých obývácích.

Zatím stále narážíme na překážky. Firmy budoucnosti nebyly připraveny na rychlé navýšení svých kapacit. Firmy minulosti naopak stále věří, že budou moci přežívat a volají po dotacích. Během následujících let se ukáže, že kdo odmítne jít s dobou, na trhu skončí. Pro mnohé to bude bolestivá zkušenost.

Budoucnost přinese další rozmach technologií. Videohovory se pravděpodobně přesunou do 3D virtuálních místností, které se přiblíží skutečným setkáním. Potřeba létání po celém světě za účelem uzavírání obchodů se výrazně umenší. Velké hypermarkety se vyprázdní a jejich místo zaujmou internetoví prodejci. Prostě svět již nikdy nebude stejný jako dřív.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …