Štěpán Křeček: Krize skončila. Česká ekonomika roste nejrychleji v historii

31.07.2021 7:35 | Komentář

„Nejtemnější chvíle nastává vždy před úsvitem. Nyní však již můžeme říct, že ve druhém čtvrtletí letošního roku Slunce vyšlo. Naše hospodářství roste nejrychleji ve své historii a rychle se obnovuje po koronavirové krizi,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Krize skončila. Česká ekonomika roste nejrychleji v historii
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Statistici dnes zveřejnili odhad vývoje ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Podle tohoto odhadu naše ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta, což je nejvyšší růst v novodobé historii České republiky. Dosud nejvyšší meziroční růst ekonomiky byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí 2006. Tehdy se HDP zvýšilo o 7,5 procenta.

Za úspěšným druhým čtvrtletím letošního roku stojí neúspěšné druhé čtvrtletí loňského roku. Tehdy došlo k uzavření české ekonomiky, které způsobilo dramaticky propad HDP. Z nízké srovnávací základny loňského roku se nám nyní podařilo nastartovat hospodářský růst. Ten by měl pokračovat i v dalších čtvrtletích. Můžeme tedy prohlásit, že ekonomická krize skončila.

K meziročnímu růstu naší ekonomiky přispěla hlavně zahraniční poptávka a investiční i spotřební výdaje. Vzpamatovala se odvětví zaměřující se na obchod, dopravu, ubytování a pohostinství, která byla silně zasažena pandemií. V meziročním srovnání zároveň vzrostla zaměstnanost o 0,4 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …