Štěpán Křeček: Lidé více utrácejí, obchodníci zdražují

06.12.2019 13:24

„Vyšší poptávka po zboží a službách vede k růstu inflace. Zdražují především potraviny, výrobky pro domácnost a zdravotnické zboží,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Lidé více utrácejí, obchodníci zdražují
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Růst průměrné mzdy na 33 697 korun ve třetím čtvrtletí letošního roku navýšil poptávku po zboží a službách. To se projevilo růstem cen a tržeb obchodníků. V říjnu byl zaznamenán meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o 4,6 procenta, bez očištění o 3,4 procenta. Tržby rostou především u nepotravinářského zboží, kde byl zaznamenán růst očištěný o kalendářní vlivy o 6,2 procenta.

Zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí letošního roku ukázala, že si naše země udržuje solidní tempo ekonomického růstu. Klíčovou roli přitom hrála domácí poptávka, která se projevila i ve vývoji tržeb obchodníků. Dobrá čísla za říjen jsou jedním z pozitivních indikátorů, který nám napovídá, že i v závěrečném čtvrtletí letošního roku by se naší ekonomice mohlo dařit.

Na trhu si můžeme všimnout, že se postupně proměňuje spotřební chování lidí. Stále více zboží a služeb je nakupováno přes internet a zásilkovou službu. V říjnu vzrostl online prodej o 16,8 procenta, čímž pokračoval dlouhodobý trend. Nákupy přes internet a zásilkovou službu umožňují zákazníkům jednoduše srovnávat ceny mezi jednotlivými obchody. Nakupovat lze z pohodlí domova a bez front. Díky tomu si tato forma nakupování získává stále větší oblibu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …