Štěpán Křeček: Lidé výrazně omezují spotřebu

12.07.2022 10:02 | Komentář

„Lidé začínají propadat špatné náladě, což se projevuje poklesem tržeb obchodníků. Kvůli prudkému zdražování roste zájem o akční nabídky a nejlevnější varianty produktů. Navíc se zvyšuje počet lidí, kteří si před výplatou nemohou koupit vůbec nic,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Lidé výrazně omezují spotřebu
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V květnu 2022 došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 6,9 procenta. Porovnání s loňským rokem ovlivnila relativně vysoká srovnávací základna, která byla způsobena uvolněním protipandemických opatření v květnu 2021. Přesto můžeme konstatovat, že tržby obchodníků klesaly bez ohledu na sortiment, který prodávali. Jedinou výjimku tvořilo farmaceutické, zdravotnické, kosmetické a toaletní zboží.

Výrazný propad tržeb byl zaznamenán v obchodech s oděvy a obuví. Tento typ prodejen v České republice zdražoval výrazně více než ve zbytku Evropské unie. Přitom většina zboží je dovážena z Asie, čímž se české obchody neliší od jiných v Evropě. Nedařilo se ani obchodům zaměřeným na výrobky pro kulturu, sport a rekreaci či počítačové a komunikační vybavení.

Od začátku roku klesají tržby internetovým obchodům. Z toho je zřejmé, že se lidé po pandemii částečně vrátili k nakupování v kamenných obchodech. Přesto jsou tržby v e-shopech zhruba o třetinu vyšší než v roce 2019 před příchodem koronavirových časů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …