Štěpán Křeček: Počet obyvatel ČR roste, už nás je 10,653 milionu

12.06.2019 12:21

Na konci prvního čtvrtletí letošního roku měla Česká republika 10 652 812 obyvatel. Ve stejném období před rokem to bylo o 39 457 lidí méně. Jen za období od ledna do března 2019 v naší zemi přibylo 3 012 obyvatel. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl však záporný a dosahoval výše -3 588 lidí. Růstu počtu obyvatel naše země dosáhla díly přistěhovalým lidem, kterých bylo více než vystěhovalých.

Štěpán Křeček: Počet obyvatel ČR roste, už nás je 10,653 milionu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Od ledna do března letošního roku se do České republiky přistěhovalo 16 703 obyvatel, což je o 6 600 lidí více než se vystěhovalo. Nejvíce narostl počet lidí pocházejících z Ukrajiny, Slovenska a Rumunska. Naše země je pro cizince atraktivní díky extrémně nízké nezaměstnanosti, která umožňuje snadné uplatnění na pracovním trhu. Motivační jsou rovněž rychle rostoucí mzdy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V prvním čtvrtletí letošního roku se narodilo 26 364 dětí, což je o 1 088 méně než ve stejném období před rokem. Počet zemřelých v prvním čtvrtletí 2019 klesl na 29 952 lidí. Pozitivní zprávou je, že počet zemřelých dětí do jednoho roku klesl na 76, což naši zemi řadí mezi nejlepší v eliminaci úmrtnosti po porodech.

Další pozitivní zprávou je rostoucí počet sňatků. Těch bylo v prvním čtvrtletí letošního roku 3 763, což je o 71 více než ve stejném období před rokem. Naopak počet rozvodů klesl o 194 na 5 740. Nejvíce sňatků měli dosud svobodní snoubenci. Následovaly je páry, ve kterých byli oba snoubenci rozvedení. Nejčastější věk snoubenců byl v rozmezí 27 až 34 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…