Štěpán Křeček: Průmysl zpomaluje, ohrožuje ho útlum v Německu

06.02.2019 21:35

„Český průmysl rostl pět let v řadě za sebou, nicméně v loňském roce mu již trochu docházel dech a začal zpomalovat. V letošním roce ho navíc čekají výzvy v podobě útlumu německé ekonomiky a brexitu. Na druhou stranu českému průmyslu pomáhají masivní investice z posledních let, které zvyšují konkurenceschopnost České republiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průmysl zpomaluje, ohrožuje ho útlum v Německu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V roce 2018 zaznamenala průmyslová produkce meziroční růst o 3,0 procenta. Nejvíce se dařilo odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů. Přestože je český průmysl stále dominantně zaměřen na automobilový průmysl, daří se rozvíjet i další odvětví. Za zmínku stojí výroba elektrických zařízení či kovových výrobků. Naopak se nedaří odvětví těžby a dobývání, kde průmyslová produkce klesla o 0,8 procenta.

„V loňském roce se zvýšil počet lidí zaměstnaných v průmyslu o 1,4 procenta, přičemž jejich průměrná mzda vzrostla na 33 775 korun. Počet lidí zaměstnaných v průmyslu narůstá pomaleji než průmyslová produkce. To poukazuje na rostoucí produktivitu, které je dosahováno díky novým technologiím a strojnímu vybavení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podobně jako průmyslová produkce narůstaly i tržby z průmyslové činnosti, u kterých došlo k meziročnímu růstu o 3,5 procenta. Zajímavé přitom je, že domácí tržby rostly rychleji než tržby z přímého vývozu, přestože nové zakázky ze zahraničí rostly rychleji než tuzemské. Tato skutečnost poukazuje na slabší vyjednávají pozici českých průmyslníků mimo domácí trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …