Štěpán Křeček: Pumpaři ignorují pokles ceny ropy

25.08.2021 16:13

„Loňské ztráty nutí čerpací stanice, aby si navyšovaly marže na prodeji pohonných hmot. Příliš se proto nehrnou do konkurenčního boje a záměrně přehlížejí pokles ceny ropy na trzích,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Pumpaři ignorují pokles ceny ropy
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Zatímco v červenci se cena ropy běžně pohybovala nad úrovní 75 dolarů za barel, v srpnu se propadla až k 65 dolarům za barel. Nyní se ropa Brent obchoduje těsně nad hranicí 70 dolarů za barel. Výrazný pokles v ceně černého zlata na trzích se však téměř neprojevil v koncových cenách na čerpacích stanicích.

Pumpaři využívají zvýšené poptávky po pohonných hmotách a nižší cenu ropy nepromítli do svých cen. Místo toho si navýšili marže, aby si alespoň částečně kompenzovali nevydařený loňský rok. Při cenotvorbě se chovají podobně všechny velké sítě čerpacích stanic. Výhodněji lze tankovat pouze u menších pump mimo hlavní silniční tahy.

V následujících týdnech by vlivem konkurenčního boje mezi čerpacími stanicemi mělo docházet ke zlevňování benzínu i nafty. Je však možné, že se pumpaři do konkurenčního boje jen tak nepoženou a budou si chtít udržet prémiové marže. V takovém případě by i nadále docházelo k cenové stagnaci pohonných hmot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …