Štěpán Křeček: Růst cen průmyslových výrobců ohrožuje českou konkurenceschopnost

17.10.2022 12:29 | Komentář

„Zdražování u průmyslových výrobců nabírá na síle, což může začít ohrožovat konkurenceschopnost českých průmyslových výrobků na zahraničních trzích. Malým a středním podnikům pomůže zastropování cen energií. Do problémů se však mohou dostat velké průmyslové podniky s vysokou energetickou náročností, na které se cenové stropy u energií nebudou vztahovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Růst cen průmyslových výrobců ohrožuje českou konkurenceschopnost
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V září došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 25,8 procenta. Růst cen o 79,0 procenta byl zaznamenán u přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Dramatické zvýšení o 59,7 procenta zaznamenaly ceny mlýnských a škrobárenských výrobků. Aktuální data z průmyslu bohužel nehovoří o rychlém poklesu inflace, spíše lze očekávat, že nás zdražování průmyslových výrobců bude trápit i v následujících měsících.

Zatímco u průmyslových výrobců tempo zdražování nabírá na síle, ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o 33,6 procenta, což bylo méně než v srpnu. Přesto některé položky zažívají astronomické cenové nárůsty. Například ceny obilovin se zvýšily o 51,8 procenta a ceny jatečných prasat vzrostly o 43,2 procenta.

Situace ve stavebnictví se začíná stabilizovat. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly o 13,1 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily o 18,3 procenta. Vzhledem k růstu nákladů na výstavbu nelze očekávat, že by developeři zlevňovali nově budované projekty. Snižování cen je však patrné u starších nemovitostí, což vede k rozevírání cenových nůžek mezi novostavbami a starými byty či domy, které mají často vysokou energetickou náročnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.