Štěpán Křeček: Úrokové sazby padají ke dnu

26.03.2020 16:26

„V budoucnu pravděpodobně nebudeme čelit rychlému růstu cen, ale rychlému propadu naší ekonomiky. Česká národní banka proto dvakrát za sebou výrazně snížila úrokové sazby, aby podpořila naše hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Úrokové sazby padají ke dnu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o výrazném snížení úrokových sazeb. Základní úroková sazba byla sníženo o 75 bazických bodů na 1,00 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o snížení diskontní sazby na hodnotu 0,05 procenta a lombardní sazby na hodnotu 2,00 procenta.

Pokles úrokových sazeb by měl zmírnit negativní vlivy restriktivních opatření proti šíření koronaviru. Snížení úrokových sazeb v ekonomice by mělo vést k lepším podmínkám při poskytování úvěrů. Firmy, které se dostávají do finančních problémů, si budou moci půjčovat za nižší úrok. To by jim mělo pomoci překonat nepříznivé období. Poskytovatelé úvěrů se však mohou zdráhat půjčovat peníze nestabilním společnostem. Nelze proto očekávat, že nižší úrokové sazby pomohou všem firmám na trhu.

Snížení úrokových sazeb v ekonomice by se mělo odrazit i v nižších úrokových sazbách na hypotečních úvěrech. Nebude se to však týkat lidí, kteří mají zafixovanou úrokovou sazbu. Nižší úroky pocítí pouze lidé s variabilní sazbou nebo ti, kteří budou uzavírat novou hypotéku či refinancovat stávající. Vzhledem k výpadkům v příjmech mnohých domácností hrozí, že v budoucnu nebudou schopny splácet své úvěry. To by na realitním trhu mohlo navýšit nabídku a vést k nižším cenám nemovitostí.

Nižší úrokové sazby dále mohou vést k oslabení kurzu koruny. Česká národní banka však má obrovské devizové rezervy, kterými může v případě potřeby stabilizovat kurz naší měny. Navíc k uvolňování měnové politiky přistupují i další centrální banky po celém světě, takže snížení úrokových sazeb v České republice může mít na kurz koruny menší vliv, než jsme bývali zvyklí v minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…