Štěpán Křeček: Za rok došlo k výraznému růstu cen pohonných hmot

26.05.2021 18:19 | Komentář

„Vyšší ceny pohonných hmot povedou k růstu nákladů na přepravu, což se může odrazit v koncových cenách zboží a služeb. Jedná se o silný inflační tlak, který si do české ekonomiky dovážíme ze světových trhů s ropou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Za rok došlo k výraznému růstu cen pohonných hmot
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Ceny pohonných hmot narůstají. Litr benzínu se v průměru prodává za více než 32 korun, což je o zhruba 6 korun více než před rokem. Nafta zdražila méně. Přesto průměrná cena začíná atakovat hranici 30 korun za litr, což je o přibližně 4 koruny více než před rokem.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

Za růst cen pohonných hmot může dění na komoditních trzích. Aktuálně se barel ropy Brent obchoduje za 68 dolarů. To je přibližně dvojnásobek ceny, za kterou se ropa obchodovala před rokem. Řidičům však v poslední době pomáhá posilující kurz koruny vůči dolaru, který zlevňuje dovoz ze zahraničí do České republiky. To se samozřejmě týká i ropy.

Ropný trh je ovlivňován rostoucí poptávkou po palivech, kterých by se mělo spotřebovávat více s náběhem letní sezóny, kdy lidé začnou cestovat na dovolené. To je doprovázeno rušením restriktivních opatření proti šíření koronaviru, které brzdily hospodářský výkon. Opětovné nastartování ekonomického růstu bude zvyšovat nároky na spotřebu ropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …