Štěpán Křeček: Zaměstnanost dosáhla nejvyšší hodnoty od vzniku ČR

02.02.2018 12:42

„Rostoucí mzdy motivují stále více lidí k práci. Výsledkem je nejvyšší zaměstnanost v historii České republiky, říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zaměstnanost dosáhla nejvyšší hodnoty od vzniku ČR
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu dosáhla celková zaměstnanost ve 4. čtvrtletí loňského roku úrovně 75,3 %, což je nejvíce od vzniku statistik v roce 1993. Oproti tomu obecná míra nezaměstnanosti meziročně klesla na 2,4 %. Počet osob v hlavním zaměstnání nyní dosahuje úrovně 5 262,7 tis. Drtivá většina 4 374,8 tis. jsou přitom zaměstnanci. Naopak počet podnikatelů klesl na 887,7 tis.

Ve statistice se objevila i skupina 119,1 tis. osob, kteří nepracují a aktivně si práci nehledají. Na tyto osoby dle mezinárodních pravidel nelze pohlížet jako na nezaměstnané. Paradoxní přitom je, že tyto osoby sami deklarují, že by pracovat chtěli. Při vhodné práci s těmito lidmi by část z nich mohla kompenzovat enormní nedostatek zaměstnanců na trhu práce.

„Při rekvalifikaci lidí vyloučených z trhu práce můžou firmy získat dostatek nových zaměstnanců. Je třeba reformovat sociální systém. Místo pasivního přijímaní sociálních dávek je třeba umožnit lidem, aby si mohli zvyšovat svou kvalifikaci, říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…