Svaz obchodu a cestovního ruchu: Vláda zamítla registrační pokladny

10.04.2013 17:42

Bere tak na sebe velký díl odpovědnosti za následky dalších případných potravinových afér .

Svaz obchodu a cestovního ruchu: Vláda  zamítla  registrační  pokladny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vláda při včerejším jednání tripartity v podstatě rozhodla, že přijde nazmar dlouhodobé úsilí řady podnikatelů, expertů a nakonec i Pracovního týmu tripartity pro vnitřní trh, kteří spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR upozorňovali na to, že bez legální a povinné evidence maloobchodních tržeb z prodeje alkoholu, nelze zajistit konečnou fázi a dokončit dohledatelnost toku distribuce prodávaných alkoholických nápojů a tedy to hlavní a rozhodující – bezpečnost spotřebitele.

K tomu říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a šéf zmíněného Pracovního týmu tripartity Zdeněk Juračka: „To,  že vláda  nevyužila stoprocentní  shodu reprezentace   Svazu  průmysl a  dopravy ČR,  Konfederace  zaměstnavatelských  svazů ČR a  Svazu  obchodu  a  cestovního  ruch  ČR za  jednoznačné podpory  odborů  a  nepřijala  návrh  na  zřízení  povinnosti  registrovat tržby v zájmu omezení  černého trhu  a zajištění  dohledatelnosti   nelegálně  nakoupených a na  trh  uváděných závadných  potravin ukázala,  na  čí  straně  vlastně  je.  Nevyužití  této  ideální  šance  trochu  narovnat excesy  českého  vnitřního  trhu  mohou  mít  v budoucnosti  velmi  nepříznivý  dopad pro  zákazníky  a všechny poctivé prodejce  a  restauratéry.  Postoj  vlády  je  pro  mne  nepochopitelný“.

V souvislosti s bezpečností spotřebitele je fakt, že jsme jedním z posledních států vyspělé Evropy, kde zákazník neobdrží při koupi v mnoha maloobchodních prodejnách řádný doklad, pokud vůbec nějaký dostane. To samozřejmě přímo souvisí i s plněním dalších daňových povinností takovéhoto prodejce. Nechtě jsme se tak v minulosti museli smířit se skutečností, že vláda, namísto aby se snažila daně lépe vybírat, je raději zvyšuje (DPH).

Z. Juračka dále uvádí: „Pan  ministr  Kuba  včera  konstatoval,  že  podpora  podnikatelů  pro  zavedení  registrace  tržeb není   stoprocentní.  Má  pravdu.  Kdybych  měl  důvody  pro  nezveřejňování  své  evidence  a  výsledků  hospodaření  vlastní provozovny, choval  bych  se  podobně. Uvádět jiné  důvody  není   relevantní  neb  my  požadujeme,  aby veškeré  náklady s tím  spojené  šly  za  státem,  kterému  se  tato  investice  mnohonásobně  vrátí“.

Negativní stanovisko vlády ČR na pozitivní návrh zaměstnavatelů a odborů (tedy dvou stran tripartity ze tří) naznačuje, že vláda ČR nemyslí tolik proklamovanou podporu poctivých podnikatelů (v tomto případě v obchodu a pohostinství) a férového trhu až tak vážně. Je tedy až s podivem, že vláda ČR zablokuje návrh samotných podnikatelů (nikoliv jedné zájmové skupiny), ale i odborů v tom případě, když si chtějí, vzhledem k nečinnosti státu, sami zavést pořádek do segmentu trhu, který je zcela otevřen šedé a černé ekonomice. Situace je o to horší, že celý problém se úzce týká bezpečnosti a zdraví spotřebitele. Jakoby, bohužel stále existující metanolová aféra byla dávnou a zapomenutou událostí.

Poctiví podnikatelé v pohostinství a v obchodu zavedení registrace tržeb problém nevidí, spíše naopak. Všechny podmínky již dávno bez výjimek plní a jsou proto připraveni požadované nároky naplnit.

S dodržováním podmínek, které by navíc chránily je samotné, rozhodně problém nemají. Vláda bohužel ano…

Bude proto zajímavé vyčkat i odpovědi Evropské komise, na kterou se Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR s problémem „dotažení“ dohledatelnosti již dříve obrátil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…