Svazu pacientů ČR: Proč Němci zrušili zdravotnické poplatky!

10.11.2012 11:15

Německo uznalo, že poplatky u lékařů se nedají rozumně zdůvodnit.

Svazu pacientů ČR: Proč Němci zrušili zdravotnické poplatky!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Němci končí s placením poplatků u lékaře. A to i přesto, že je měli méně hloupě řešené, než je máme my. Stejně jako v České republice, také v Německu došli k tomu, že poplatky nic neregulují, jen poškozují nemocné a ruší solidaritu. U nás výrazně porušují princip solidarity, který Ústava ČR stanovuje, když nařizuje úplné hrazení zdravotní péče cestou veřejného zdravotního pojištění. Je to podobně špatně, jako všechny ostatní poplatky, doplatky a spoluúčasti a neplacení stále větší části nutné zdravotní péče, kde u stomatologie to již dosáhlo vrcholu asociální arogance.

Ministr Heger se vymlouvá na nedostatek peněz, ale je to jeho vina, že nedělá nic, nebo dost, proti kořistění soukromých společností, nespravedlnostem ve stanovení pojistného, vysávání nízkého příspěvku státu zpět zvyšováním DPH, nekalé činnosti pojišťoven, ztrátám majetku a zvyšování nákladů zlodějskou privatizací a nemravnými pronájmy. On je povinen říci ve vládě a občanům České republiky pravdu a hájit zájmy občanů i za cenu, že by se ti, jejichž zájmy nyní vláda hájí, zlobili. Občané, kterým ministři slibovali věrnost, to nejsou.

Krátce před 17.listopadem nám ministr Heger u příležitosti přijetí dalších škodících zákonů připomněl, že mrzačení zdravotnictví po dobrém nenechá, a vyhlásil přípravu placení dvousložkového pojistného veřejného zdravotního pojištění. Je to další a velmi vážný útok na zbytky solidarity a zdravotní péče pro všechny a měli bychom to chápat jako výzvu k demonstračnímu vyjádření odporu. Zneužil toho, že škodlivost a nebezpečnost zvrhlých projektů, jako přijatá důchodová reforma a dvousložkové pojistné, jsou pro běžné občany nesrozumitelné. Je toho ale již příliš a měly by se konečně prosadit nové volby, je už více než dva roky jasné, že jsou nutné.

Vyzýváme české zákonodárce, tedy Poslaneckou sněmovnu a Senát Parlamentu ČR, zrušte poplatky ve zdravotnictví! Vezměte si konečně příklad z Německa!

Ing. Josef Mrázek, CSc.                                                         Luboš Olejár,  v.r.

viceprezident Svazu pacientů ČR                                         prezident Svazu pacientů ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.