Svetozár Plesník: Kazachstán –„EXPO 2017“ přípravy jdou do finále…

30.01.2017 16:14

Do zahájení "Expo-2017“ v Kazachstánu zbývá méně než pět měsíců. Do dnešního dne potvrdilo oficiální účast 112 zemí světa a 18 mezinárodních organizací. "Expo-2017" v Astaně je součástí ratingového seznamu, který vede „The New York Times“ pro rok 2017 a podle návštěvnosti se v celkovém pořadí umístilo na 26 místě.

Svetozár Plesník: Kazachstán –„EXPO 2017“ přípravy jdou do finále…
Foto: Svetozár Plesník
Popisek: Kazachstán

Z počátku se takový průběh a zájem o postsovětskou republiku neočekával. Navzdory nákladům na tento ambiciózní projekt svět kladně hodnotil přípravu mezinárodní výstavy.  Kazachstán dosáhl významného pokroku a upoutal pozornost mezinárodního společenství. Představil jasný a dobrovolný přechod od ropného hospodářství a  finanční závislosti na nerostné a ekologické zdroje energie.

Nicméně, pokud chceme mluvit o výhodách, které zemi přinese tato mezinárodní výstava, musíme začít u vzdělání.

„Turističtí průvodci mají vynikající úroveň,  jsou vydané nejen v kazašském jazyce, ale i ruském, anglickém,  čínském, francouzském,  tureckém  a dalších“, řekl předseda Veřejné rady  "Expo 2017", rektor Euroasijské univerzity  L.N.G. Sydykov. „Je potřeba představit a ukázat zahraničním turistům geografii, historii a ekonomiku Kazachstánu v co nejlepším světle.“

Cestovní ruch - je důležitá položka, díky které může Kazachstánské „EXPO“ dosáhnout velice důležité úspěchy.  Vedení státu má v úmyslu  otevřít  pro návštěvníky mezinárodní výstavy kosmodrom  „Bajkonur.“

Celkově platí, že za poslední rok z hlediska přípravy mezinárodní výstavy odvedla země  velký kus práce. Celkově bylo postaveno a připraveno pro účastnické země 130 pavilónů. Dokončuje se práce na Centru veřejné komunikace, kde se nachází Centrum služeb -  Centrum pro  akreditaci a Tiskové centrum.  Po ukončení výstavby budou ubytovací  prostory převedené do bytového fondu pro obyvatele Astany.

„Expo“ je protikrizový projekt“, věří předseda představenstva AO „Národní společnosti Astana EXPO-2017“ Akhmetzhan Yesimov.  „My jsme to dokázali na konkreních číslech a faktech. Abychom podpořili domácí ekonomiku a domácí výrobce, uzavřeli jsme s nimi memoranda  o spolupráci ve  všech oblastech.  Z tohoto důvodu máme  dnes  322 domácích výrobců a byly  podepsány  smlouvy o celkové výši 48,9 miliard tenge. Tento projekt dále umožnil vytvořit  50 tisíc pracovních míst v celém  Kazachstánu. Kromě toho jsme  získali 126 milionů EUR  jako  sponzorské dary a  211 miliard tenge jako investice“,  vysvětluje   Akhmetzhan Yesimov.

Je těžké  s ním nesouhlasit. Pro protikrizový program byla vybráná nejlepší možná varianta  "Energie budoucnosti". Obnovitelné zdroje energie jsou středem zájmů státních ekonomik a  globálních společností celého světa. Tento důležitý aspekt směřování Kazachstánu je přisuzován prezidentovi   Nursultanu Nazarbayevi.

„Kazachstán je znám jako stát, který má  důležité energetické zdroje, jako země, která těží  uranovou  rudu, jako vývozce pšenice, jako vlastník rozsáhlých přírodních zdrojů. Nyní je potřeba představit novou zemi,  myslící  na budoucnost...  „

Možná bude snaha uplatit  Tichomořskou alianci (Chile, Mexiku, Peru a Kolumbie a Barbados), kteří potvrdili svou účast v tomto programu budoucnosti. Tyto státy aktivně zkoumají možnosti širšího využívání obnovitelných zdrojů energie. Například v Chile, kde vzkvétající důlní a těžební průmysl stále využívá solární a větrnou energie. V Peru, navzdory velkým  potenciálním  zdrojům  vodní energie, kde si stát  vytváří  značné zásoby zemního plynu, plynných kondenzátů, se rozvíjí rozsáhlá sféra solární, větrné a geotermální energie.

Kolumbie je země, která vyrobila  své vlastní vozidlo na solární energii a má také   značný potenciál pro rozvoj a využití  alternativ v této oblasti.  Mexiko je  jedna ze zemí produkujících ropu ale  aktivně vyhledává  nové zdroje energie. V tomto  regionu se také nachází  světový lídr  v  produkci podílu VIE – Kostarika, která využívá až 90 % energie z alternativních zdrojů.

„Naše priority - uspořádat krásnou výstavu, kde představíme zajímavé pavilony,  budeme veřejně podporovat Kazachstán a jeho skvělé obyvatelstvo,  jakož i ostatní národy  z celého světa, které  navštíví Astanu,“ řekl tajemník MBV Vincente Lossertales. „Ukážeme Kazachstán jako fantastickou zemi. Pak Astanu -  zázrak uprostřed stepi a  „Expo 2017 ", které bude určitě úspěšnou  a úžasnou  akcí!“

Astana byla oceněna i geografy. Byla jí udělena  cena "National Geographic Traveler“ Jsem si jistý, že tato událost přiláká i globální kapitál pro Kazachstán a to  cestou přílivu turistů z celého světa," řekla zástupkyně  ředitele oddělení propagace a cestovního ruchu národní společnosti "Astana-EXPO 2017" Rose Asanbaeva.

„Musíme maximálně využít nových a inovativních technologií, které budou představené na výstavě zahraničních účastníků,“ řekl při návštěvě areálu „Expo-2017“, leader  Kazachstánu Nursultan Nazarbayev.

JUDr. Svetozár Plesník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…