Tomáš Haas: Geneze problému ODS

23.10.2012 9:06

Nejhorším problémem ODS je to, že má v zásadě stejný problém už mnoho let. Nezačal prohranými volbami v říjnu 2012, nezačal odvoláním Mirka Topolánka a prohranými volbami 2010, nezačal prohranými krajskými volbami 2008.

Tomáš Haas: Geneze problému ODS
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Nezačal ani příchodem Mirka Topolánka do čela ODS v roce 2002.

Každá z těchto porážek byla jen důsledkem neřešení trvalého a rostoucího problému ODS.

Každá z nich mohla být bodem obratu, mohla a měla vést k anylýze příčin poklesu důvěry voličů a prevenci, či nakonec zastavení jejich odlivu. Místo toho zůstal problém neřešen a vedl k eskalaci ztráty důvěryhodnosti ODS.

Každá z nich má mnoho příčin, ale konstatou je jeden zásadní fakt:

ODS je stranou, která zapoměla co dělá politickou stranu společenskou silou, co jí dává sílu a co je podmínku jejího úspěchu.

Zapoměla, že tím vším je pro politickou stranu volič. A že aby měla voliče na své straně, musí je získat a musí si je dokázat udržet.

Voliči jí musí věřit.

Velmi dobře to napsal již v roce 1999 Miroslav Macek, v článku, který cituje na Neviditelném Mackovi v Pondělní glose 22.10.2012:

"ODS musí nabídnout občanům solidní, férový obchod, jehož podstatou by měl být následující slib: když nám vložíte svými volebními hlasy do rukou patřičné nástroje k vládnutí, když nám svými hlasy umožníte vládnout bez nefunkčních kompromisů, slibujeme vám, že v takovém případě budeme vládnout pevně, nekompromisně a bez ohledu na různé zájmové skupiny, že se nebudeme zabývat politikařením, ale věcnými řešeními vládnutí. Slibujeme vám, že krátkodobé efekty takového vládnutí budou pro mnohé z vás nepříjemné, ale my se nedáme odradit vašim fňukáním a nadáváním a dotáhneme vše, na čem jsme se s vámi domluvili, do konce. Slibujeme vám dále, že vám budeme všechny problémy říkat na rovinu a bez vytáček a poctivě hledat jejich nejlepší řešení. Slibujeme vám, že se nenecháme nikdy znechutit nebo vyprovokovat sebenepříjemnějšími slovy a komentáři medií a politických protivníků a vždy na ně budeme reagovat věcně a s úsměvem.Slibujeme vám, že na nás bude zatraceně dobře vidět, že jsme se ze svých minulých chyb poučili a že je rozhodně nebudeme opakovat. Ovšem ani to ještě nestačí. Aby byly všechny tyto sliby důvěryhodné, musí se začít okamžitě naplňovat a musí se vždy začínat u sebe….a spoléhat na to, že upřímnou nápravu chyb a tvrdou práci občané ocení.“ (http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=135174)

V jejím závěru se Miroslav Macek obrací na pana premiéra s tímto osobním poselstvím, ke kterému se bezvýhradně připojuji:

Vážený pane premiére, milý Petře, pokud si sebekriticky uvědomíte, co z výše řečeného ODS (a její koaliční vláda a ministři) neplní, a přidáte k tomu tehdy ještě nerozbujelé krajské kmotrovské sítě a jejich (ať už faktickou nebo mediálně zvětšenou činnost), máte analýzu volební porážky již hotovou.

S přáním chladné hlavy,

Miroslav Macek

p.s. Kladu si však otázku, zda by to dnešním vrcholným představitelům ODS ještě někdo uvěřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.