Tomáš Haas: Svobodní ještě nejsou dospělou stranou

11.11.2013 9:06

Reakce Petra Macha na slova senátora Kubery mě překvapila. Domníval jsem se, že Svobodní jsou stranou, která se zbavuje dětských nemocí. Buď jsem se mýlil, nebo po úspěchu Svobodných v mimořádných volbách došlo k opětovnému zhoršení jejich zdravotního stavu.

Tomáš Haas: Svobodní ještě nejsou dospělou stranou
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Senátor Kubera řekl, že by ODS mohla v budoucnu více spolupracovat se Svobodnými. To je něco, co prosazuji již léta. A je to něco, co tvrdě odmítali někteří mladí radikálové ze Svobodných.

Svobodné, ačkoliv nejsem jejich členem ani voličem, jsem podporoval před volbami. Rád bych je podporoval i nadále, ale asi to nebude možné. Svobodní, povzbuzeni úspěchem ve volbách, ve kterých dosáhli těsně pod tři procenta voličské podpory, se ústy předsedy strany Petra Macha vrací k rétorice studené války mezi pravicovými stranami. Z jejich pohledu není žádná strana dostatečně pravicová. A žádná není hodna jejich tolerance, naopak, čím blíže jsou jim programově, tím větším nepřítelem se stávají a tím více jsou hodni zavržení. Rozbíjení schůzí jiných stran, jak se zdá po zkušenosti v těchto volbách, není excesem, který by vedení Svobodných odsoudilo, naopak, ti mladiství inkvizitoři nabyli na sebejistotě. Hloupě se domnívají, že rozbíječské aktivity, arogance a drzost jsou tím, co jim přineslo onen dvouprocentní úspěch a cesta k pětiprocentní bariéře vede skrze ještě větší izolaci pravověrných a větší tvrdosti ke stranám, které by měly, mohly a projevují vůli být jejich partnery. Svobodní partnery nepotřebují. Potřebují své potenciální partnery a spojence vyhladit. Zničit. Zadupat. A tak už to nejsou jen ti mladí koniášové a savonarolové, nyní, po volbách, plyne tato rétorika přímo z úst předsedy Petra Macha. Ten, jak se zdá, věří tomu, že ti členové ODS, kteří budou ze strany odcházet, přejdou ke Svobodným, pokud ovšem projdou náročnými pohovory, ve kterých budou dokonce muset přiznat, jaké mají názory na zákaz kouření v restauracích či na Evropskou unii.

Já bych asi takovým těžkým pohovorem prošel, možná i pan Kubera. Ale já rozhodně neplánuji vystoupení z ODS, nebo to, že bych ji přestal volit. A vím, že to neplánuje ani Jaroslav Kubera. Kolik lidí bude spěchat přestoupit z ODS ke Svobodným? Trocha matematiky – ODS dík vlastním chybám ztratila během posledních let jeden a půl milionu voličů. Hádejte, kolik z nich přešlo ke Svobodným? Napovím vám, že celkový počet hlasů pro Svobodné byl v těchto volbách 122 564. V procentech Svobodní získali 2,46 procent hlasů. I kdyby všichni voliči Svobodných přešli z ODS, což pravdou není, znamenalo by při stejném poměru voličů ODS, kteří zamíří ke Svobodným, že by k nim přešlo asi deset procent z 1 057 792. Asi sto tisíc. Svobodní by zvýšili svůj voličský okruh o dalších zhruba 100000 voličů a blížili by se 220 tisícům voličů. Ale i to je chiméra. Letos dostala ODS 384 174. Kolik z nich by Svobodní mohli získat? Možná ví Petr Mach, nebo jeho Mladá garda. V letošních volbách by ani to nestačilo prolomit bariéru pěti procent. Svobodným by zničení ODS nepomohlo.

Myslet si, že těch voličů ODS by bylo víc, že by je nalákala ortodoxie a přísná až kalvinistická názorová netolerance, je velký omyl. Kdyby tomu tak bylo, byla by dnes SSO jednou z největších parlamentních stran. Svobodní se musí rozhodnout – buď chtějí mít úspěch v internetových diskuzích, nebo chtějí mít úspěch ve volbách. Mylně se domnívají, že ty diskuze vyhrávají urážkami a arogancí. I to je omyl, nevyhrávají je, jejich oponenti diskuze s nimi prostě opustí, protože na podobné projevy nejsou zvědaví. A ve volbách by tomu bylo stejně, jejich potenciální voliči by volili jinak. Což se Svobodným stalo již ve druhých konsekutivních volbách. To nedošlo nejen těm mladým radikálům, ale ani Petrovi Machovi.

Nevěřil jsem, že cílem Svobodných je pravici rozbíjet. Nebo alespoň nespolupracovat stranami, které nejsou dost dobré, aby prošly prověrkou Petra Macha, a zakládat svou budoucnost na jejich kanibalizaci. A žádná strana u nás není hodna získat od Svobodných jejich „Nihil obstat“. Takže Svobodní vlastní volbou zůstanou stranou zanícených, ortodoxních, naprosto ideově vyhraněných a zbytečných pravicových radikálů.

Vysvětloval jsem jim, že musí pracovat tak, aby uplatnili svůj vliv a uskutečnili ze svého programu to, co jim jejich skutečná síla dovoluje. A že k tomu, pokud nevyhrají absolutní většinu ve volbách, budou potřebovat partnery. Ať už ve vládě, nebo v opozici. To ale nechtějí. Což prozrazuje, že politice stále nerozumí a že jsem se mýlil, když jsem je považoval za dospělou stranu. Nejsou tím, za co jsem je považoval.

A tak Svobodní neprosadí ze svých myšlenek nic.

Což oni chtějí. A budou to mít. Chtějí žít v nadějí, že díky své „pravicové“ politice netolerance a nespolupráce jednou tu pseudopravicovou ODS zadupou do země a slavně zvítězí ve volbách s nadpoloviční většinou, vystoupí z Evropské unie a zruší zákazy kouření.

Je mi to skutečně líto, měl jsem radost z toho, že naše pravice bude posílena a dělal jsem pro to vše co jsem mohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …