Tomáš Krystlík: Coronavirus a málo přemýšlející obyvatelstvo

28.02.2020 12:14

Co má společného coronavirus s vykupováním trvanlivých potravin v Česku? Na to snad nikdo nezná odpověď. Že by větší zásoby jídla zvýšily pravděpodobnost přežití nakažených coronavirem?

Tomáš Krystlík: Coronavirus a málo přemýšlející obyvatelstvo
Foto: Youtube.com
Popisek: Česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík, autor množství článků a esejí, zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce

Zajisté, že ne! A přesto se regály v obchodech vyprazdňují a místy jsou i prázdné. Obávám-li se nějak nákazy coronavirem, obecně jakoukoli infekcí přenášenou mezi lidmi vzduchem, nepůjdu do obchodu nakupovat trvanlivé potraviny, nebudu přece vyhledávat místa s mnoha lidmi v relativně bezprostřední blízkosti, kde s největší pravděpodobností mohu být nakažen! Budu se raději jakémukoli nahloučení lidí vyhýbat.

Čeho se tedy obyvatelstvo obává, když virus v ČR ještě neřádí? Předvídá snad, že zásobování obchodů po výskytu coronaviru v Česku zkolabuje? Proč by mělo? Že by pak nastal hlad a lidé by pak místo na coronavirus umírali hlady? Česko není autarktním státem jako bylo za bolševismu, takže nic takové nehrozí, protože se vykoupená nebo chybějící komodita jednoduše doveze z ciziny.

Přemýšlející člověk by si měl uvědomit, že v České republice zemře ročně na běžnou chřipku 1500 až 2000 lidí, což jsou počty přesahující počet mrtvých na následky nákazy coronavirem na celém světě. Úmrtnost na běžnou chřipku je prostě a jednoduše vyšší, hlavně naprosto běžná, ale to zdůrazní málokdo. Zejména by to měla opakovat média.

V této souvislosti je směšné používání roušek, které jsou proti šíření virů vzduchem v podstatě neúčinné. Jen omezují rychlejší šíření nákazy od nakažených jedinců tím, že kašlajíce, kýchajíce nepoprskají ostatní, nicméně jsou viry jimi tak jako tak do ovzduší uvolněny - pomaleji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš Krystlík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka