Tomio Okamura: Na zlodějskou vládu

07.08.2012 10:40

V mailu mi přistálo něčí hodně emotivní sdělení. Nějaká paní popsala svou návštěvu v lékárně: „Stála přede mnou starší paní v důchodovém věku a když na ni přišla řada, tak předložila recept, paní lékárnice jí vydala léky a požádala o doplacení částky 1980,- Kč.

Tomio Okamura: Na zlodějskou vládu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Paní zůstala celá zkoprnělá a nemohla ze sebe vypravit ani slovo. Pak se rozbrečela, podívala se do peněženky a řekla, že tolik nemá. Otočila se a pomalu odcházela k východu. Paní lékárnice na ni volala, ať si vezme ten recept a že ty léky opravdu potřebuje. Paní se otočila a plačíc řekla : „K čemu mi budou léky, když nebudu mít na jídlo“ a pomalu odešla. Všichni přítomní ze sebe nemohli vydat jediné slovo a bylo vidět,  jak je to hluboce zasáhlo.

Vím, že je to stará písnička - doplatky na léky a poplatky u lékaře nejsou nic nového -  jak nám sdělila jistá poslankyně, důchodci se s bídou umí už srovnat – koneckonců, zažili horší časy.

Paní, která mail rozeslala, píše: „Jsem na naši zlodějskou vládu nasraná tak, že bych vraždila". Zní to hodně nadsazeně. Jenže já si chvíli předtím dočetl ještě jinou zprávu a po ní bych v tu chvíli „vraždil" asi taky. Minimálně politické a úřednické funkce.  Ve východních Čechách dostala s veřejných peněz stotřicetimilionovou dotaci - tedy dar - firma,  kterou ovládá bahrajnský šejch Chálid a firma Avomedia South z Belize, a to na sporný projekt  obnovy lázeňského domu v Bělohradě. Opět jeden z desítek či stovek podobných šílených darů „spřáteleným" firmám.

Kam se poděl zdravý rozum?  Prosím neslovíčkařme, nakolik jsou jednotlivé dotační tituly státní, krajské nebo evropské. Pravidla a koncepci spoluvytvářel stát (hlavně MMR) a peníze jsou jednoznačně nás, daňových poplatníků - nic z EU není zadarmo, vše zase zpět do evropské kasy nasypeme.

Také je v principu jedno, zda jde o vládu krajskou nebo centrální - každý odpovědný politik a úředník se musí chovat odpovědně k penězům, které mu nepatří.

Souhlasím, aby stát z našich peněz podporoval veřejně prospěšné projekty. A připomeňme, že pravidla na to, kdo dotace dostane, jsme vytvářeli hlavně my. Žádní „Bruselané".

Lázně jsou potřebné jako sůl pro mnoho lidí a jsou i obživou v regionech. Českým podnikatelům i pacientům ovšem stát podtrhává nohy omezením placení lázeňské péče. V lázních arabského šejka postavených za naše peníze se babička z oné zmíněné lékárny ani neohřeje.

Novináři občas bádají -  levice, pravice nebo populismus. A co takhle místo ideologií zapojit zdravý selský rozum. Tedy solidarita ano - ale s těmi, kdo to potřebují. Zaplaťme léky a lékaře seniorům, kteří na zdravotní péči celý život vydělávali.

Nechápu mánii politiků a úředníků rozdávat stamiliony nejbohatším. To je samozřejmě řečnický obrat - stále jasněji se ukazuje, že tenhle systém sloužil a slouží z velké části jen k legalizaci rozkrádání a parazitování na veřejné kase.

Přitom místo pro dotace tu samozřejmě je - oblasti jako  školství, zdravotnictví, vědecké instituce, hromadná doprava, infrastruktura - tady všude by se daly peníze vynaložit daleko více ve prospěch nás všech.

Blíží se další volby. Až vás budou vaši politici lákat, ptejte se, s kolika penězi v posledním volebním období hospodařili a co s nimi provedli. Psal jsem, že kdo pro občany nic nedělal před volbami, nebude nic dělat ani po volbách. Patří to ještě doplnit - kdo peníze občanů rozhazoval před volbami, rozháže je i po volbách.

Tomio Okamura

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…