Václav Klaus: Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín

23.12.2023 12:26 | Glosa

Denní glosa Václava Klause

Václav Klaus: Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Ve čtvrtek odpoledne jsem dopsal své vánoční zamyšlení s úmyslem jej zveřejnit až v pátek. Hrůzný zločin, který se udál několik minut poté na pražské Filosofické fakultě, však změnil naši zemi a naplnil nás děsem a bolestí nad nečekanou, v naší zemi nikdy nevídanou tragédií. Nevídanou, ale mysleli jsme si, že k nám nepatřící.

Není proto chvíle vánočního rozjímání, je čas smutku. Je čas lítosti nad nevinnými obětmi. Je čas soustrasti s nešťastnými pozůstalými, kteří přišli o své milované. I já se chci k těmto kondolencím připojit.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Zločin šíleného střelce, zločin bez motivu, vybírající si náhodné oběti, podle mého názoru neodpovídá českému způsobu uvažování a našemu stylu chování. Vnímám jej jako tragické zbloudění patologické mysli mladého člověka, neschopného porozumět dnešnímu zmatenému světu a sobě samému v něm a inspirujícího se zlověstnými vzory obdobných zločinů v zahraničí. Podobnou tragédii není možné předvídat a není možné jí účinně předcházet, pokud si chceme zachovat občanské svobody a alespoň trochu snesitelný způsob života. A vůbec není lehké se s takovouto situací vyrovnat, když nečekaně nastane.

Proto je třeba ocenit zásah policie, který vůbec nebyl snadný, jakož i poděkovat všem dalším složkám záchranného systému. I naše politická scéna dokázala v těžké chvíli přiměřeně zareagovat.

Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín. Překonat jej a neradostnou atmosféru v naší zemi změnit bude pro všechny z nás velkým úkolem do nového roku.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.