Václav Kovalčík: O možnostech rozdělení státní moci

08.01.2012 9:09

Nejprve bych chtěl zmínit klasické rozdělení státní moci (zákonodárná, výkonná a soudní), což se podobá jakési stabilní trojnožce, na níž je umístěn systém daného státu.

Václav Kovalčík: O možnostech rozdělení státní moci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Při troše štěstí a zodpovědnosti mohou být občané spokojeni s jiným typem židle, a tou bývá dohodnutý, věrný a jednotný pilíř ohledně státní moci, která je ve společenských vědách často odsuzována.

Také členové státního uskupení mohou akceptovat dokonce i čtvero rozdělení státní moci, a to na zákonodárnou, výkonnou, soudní a přírodní, což nám připomíná klasickou židli, jakou známe v našich domácnostech. O přírodní složce dané moci se hovoří v souvislosti s civilizacemi, jež si nechtěly špinit ruce realizací soudního verdiktu.

O tom měl například rozhodnout drsný, nelítostný a mrazivý arktický kraj, což fungovalo skvěle, neboť civilizace Eskymáků byla maximálně chráněna před kriminalitou. Již uvedené společenství dokázalo vyřešit i to neřešitelné.

Podobný systém mají i kmeny v subtropických a tropických oblastech planety Země.  A tak bychom se měli od daných civilizací mnohé učit. V případě přijetí perspektivních myšlenek a názorů  - o státní moci - se můžeme klidně dožít nepotřebnosti kriminálů a nápravných zařízení.

Nechť Česká republika, Evropa i okolní státy tvoří rodinné prostředí postavené na zásadách slušnosti ohledně občanského soužití, solidarity a vytváření  hodnot pro dobro společnosti.

Václav Kovalčík, Náchod

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…