Vaše Věc: Asad připraven uskutečnit volby

27.10.2015 15:15

Není to zas až tak překvapivé, že B. Asad, legitimně zvolený syrský prezident, chce ihned po vyřízení Islámského státu uspořádat všeobecné volby a samozřejmě se jich chce také zúčastnit. On i jeho baasistická strana. Ostatně, je to logické.

Vaše Věc: Asad připraven uskutečnit volby
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Před necelým rokem a půl získal Asad v prezidentské volbě, které se účastnilo 11,6 milionů občanů Sýrie, tedy 73 procent zapsaných voličů, 89 procent hlasů. Tyto volby byly jedněmi z nejdemokratičtějších voleb v dějinách arabského světa. Snad jen volby v Tunisku po pádu režimu bin Alího v roce 2011 jsou demokratičtější, než byly ty prezidentské v Sýrii.

V Sýrii je přes dva miliony křesťanů, přes dva miliony šíitských alávitů, 700 tisíc drúzů, dva miliony Kurdů a statisíce funkcionářů baasistické strany a jejich rodin a statisíce vojáků a členů režimní milice a jejich rodin. Udržet se u moci proti zájmu největší světové velmoci a finančně nejsilnějších arabských monarchií (Saudská Arábie a Katar) téměř pět let proti militantním ozbrojencům přicházejícím z celého světa a vybaveným nejmodernějšími zbraněmi něco o vládě B. Asada napovídá. Ten člověk má silnou podporu syrského lidu a je potřeba to vzít na vědomí. Pokud B. Asad neprohraje vojensky, nemusí se bát ani výsledků svobodných demokratických voleb.

Ještě lépe bude, pokud se mu podaří domluvit se se sekulární opozicí a s částí opozice islamistické, tak aby v mírovém uspořádání mohly tyto síly vedle sebe koexistovat v nové Sýrii.

Na jistém druhu koexistence se baasistický režim dohodl i s Kurdy, kteří jsou velmi levicově a sekulárně orientovanou stranou válečného konfliktu. Jistě nebude problém Kurdům v Sýrii poskytnout širokou autonomii. Jediný, kdo tomu bude chtít zabránit, bude Turecko, aby se přiklad syrských Kurdů nestal příkladem pro Kurdy turecké. Je potřeba si v této souvislosti vzpomenout také na to, že již v Sévreské smlouvě (1920) se hovořilo o vytvoření samostatného Kurdského státu, což je u národu, který má 20–25 milionů příslušníků jen v oblasti Středního východu a na poměrně homogenním území, věc, která by měla být logická…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 356. díl Green Deal

17:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 356. díl Green Deal

Právník Tomáš Břicháček je jedním z mála našich skutečných expertů na evropskou legislativu a její d…