Vaše Věc: Haiti – zrod nové turistické destinace

22.01.2016 18:10

Po pětadvaceti letech, kdy okolnosti Haiti vůbec nepřály, země prošla obdobím diktatury, zničilo ji velké zemětřesení v lednu 2010, kdy zemřelo 300 tisíc obyvatel. Poté zažila epidemie cholery, tyfu, žluté zimnice a malárie, se nyní zdá být konečně vhodná doba.

Vaše Věc: Haiti – zrod nové turistické destinace
Foto: war- usa
Popisek: Vaše Věc

Do Haiti přicházejí finance, aby se tento krásný ostrov s průzračnou vodou, milými, veselými a šikovnými obyvateli stal rájem pro turismus a klidnou dovolenou. Na popud Američanů si Francouzi vzali za své dodat ostrovu lesk a lepší život.

Haiti má, stejně  jako Dominikánská republika, se kterou na ostrově sousedí,  krásné bílé pláže táhnoucí se kolem dokola ostrova. Má jedinečný historický potenciál, jako např. dvacítku pevností, jimž vévodí grandiózní Citadela, umělecky vytvořené zahrady. Na ostrově působí mnoho výtečných malířů, muzikantů a skvělých umělců pracujících se dřevem.

Když se vylodíte v hlavním městě Port – au – Prince, které má 3 miliony obyvatel (celkově je na Haiti 10 milionů obyvatel), zdá se vám, že nejste na Karibském ostrově, jaké jsme zvyklí vidět z úchvatných obrázků z pohlednic, ale spíš v nějakém zapadlém a zapomenutém místě Afriky.

V ulicích a na chodnících proudí davy lidí, vznikají  velké dopravní  zácpy a jediná možnost je, si najmout místního řidiče. Mimo město je vidět ubohé vesničky se zdevastovanými silnicemi, vidíme také ženy peroucí prádlo v řekách a muže tlačící pluhy na polích s mizernou půdou. Na jihu ostrova se vyjímají krásné vily a sem tam obchody jako např. potraviny, lékárna apod. Chudí lidé  vaří polévky nebo fazole u své plechové chatrče. Hrstka bohatých Francouzů si nechává dovážet lodí vše, co potřebují, ti chudí obyvatelé žijí ze zásob přírody. Na Haiti chybí vše, co by dovolenkář očekával. Jako příklad můžeme uvést velmi ubohé hotely, žádné služby, všudypřítomný prach. Pouze v hlavním městě najdeme pár asfaltových ulic. Ty jsou bez oprav, zdevastované. Na silnicích neuvidíte žádné značení ani značky, kam jaká cesta vede. Zvláštní kapitolou jsou odpadky, všudypřítomné a ponechané svému osudu. Ve vzduchu je cítit pach špíny ze všeho možného. Je to katastrofický obraz dnešního  Haiti.

Stephanie Villedrouin, patronka velkolepého projektu, má pro Haiti dvacetiletý plán: „Máme naplánováno řešit jeden problém za druhým. Víme, že je to kolosální dřina, ale naštěstí je atraktivita Haiti veliká. Dobrá zpráva je, že Francouzi se zavázali nás následovat.“ Air France létá z Paříže na Haiti každý den a ubytování je prozatím jen na molech. 

V historickém  městě Cap – Haiti můžete navštívit Museum Panthéon, abyste se dozvěděli vše o Haiti, počínaje Indiány Taïnos až po současného presidenta Martellyho. Můžete se projít po molu Saint – Maria a vidět loď Colomb, která zde přistála v roce 1492. Pánové L'Ouverture a Dessalines se zasloužili o nezávislost ostrova, která byla vyhlášena 1. ledna 1804.

Půl milionu obyvatel Cap – Haiti vidí před sebou krásnou budoucnost. Vědí, že jejich město může být  pokladem. Je to jen otázka času a peněz, mnoha peněz. Je potřeba vytvořit promenádu kolem dokola, restaurovat všechny historické domy, postavit restaurace a kvalitní hotely. Dále vybudovat asfaltové cesty se značkami, vytvořit parky a hodně zeleně, obchody a malé obchodní domy a školy, pošty, kliniku, vše podle stupně důležitosti.

Třicet kilometrů od Cap – Haiti se nachází obdivuhodná památka. Ve výšce 970 m nad mořem  byl mezi lety 1804 až 1820, a to na příkaz haitského  císaře Jindřicha I., postaven kamenný parník, na jehož stavbě pracovalo dvě stě tisíc dělníků a který je dnes světovou památkou Unesco. Tento parník měl chránit zemi proti Napoleonovým výpadům. Dnes turisté v trupu parníku obdivují největší světovou sbírku kanonů.

V městečku Montrouis se otevřel klub – hotel, all inclusive, s programy pro děti i dospělé, se dvěma bazény a restauracemi. A porostou další a další a Haiti se bude pomalu stávat zajímavou novou destinací pro dovolenkáře, kteří ocení proměňující se zemi a šikovnost ať už malířů, rukodělných pracovníků, ručních pletačů koberců, výrobců keramických dlaždic, pěstitelů koření a dalších. Haiťané jsou družní, veselí a rozdali by se i z toho mála, co mají. Jejich odměnou bude narůstající  turistický ruch, více peněz a lepší život. V to Haiťané věří.

Podle Le Figaro

(zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause