Vaše Věc: Konečně rozumný hlas

21.03.2017 20:41

Prezident republiky možná dělá řadu chyb, ale existuje celá řada oblastí, ve kterých projevuje velmi rozumné názory. Jedním z nich je jeho představa sdělená veřejnosti, že by ČNB mohla ukončit intervence proti posilování koruny dříve než v polovině roku.

Vaše Věc: Konečně rozumný hlas
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Je to rozumné minimum, ke kterému by mělo dojít, i když původně ČNB avizovala ukončení režimu intervencí počátkem druhého čtvrtletí. To se zřejmě z řady důvodů na straně ČNB nestane Ale představa některých lidí ve vedení ČNB, že se ČNB bude celou záležitostí zabývat až někdy v druhé polovině roku, je špatná.

Za této konstelace se prezident republiky vyjádřil jasně, a to je potřeba ocenit jako akt politické odvahy, protože tímto svým jasným vyjádřením dal mat celé zájmové skupině těch, kteří si přejí co nejslabší českou korunu po co nejdelší čas.

Intervence zatím ČNB stály, tedy český stát stály, od jejich zahájení v listopadu 2013 do konce ledna více než 1,3 bilionu korun, do konce února pak podle odhadů více než 1,5 bilionu korun. Pokud se budou ještě prodlužovat až do konce června, resp. nejméně do konce června, bude to zmazat dalších 800 miliard až bilion, vynaložených ČNB na výkupy velkých objemů eur za vytištěné koruny…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…