Vaše Věc: Nové sankce proti Rusku?

06.11.2016 9:22

Paříži, Berlínu a Londýnu se podařilo, jak se zdá, přiklonit na svou stranu misky evropských vah. Na Rusko by mohly dolehnout nové evropské sankce.

Vaše Věc: Nové sankce proti Rusku?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: sankce

Tedy, pokud odmítne příměří, co se týče bombardování v Aleppu. Zatím není definitivně rozhodnuto a nebude to hned, ale Evropská unie přitvrdila na Kreml, co se týče hloubky i formy. Přestože Vladimír Putin oznámil klid zbraní v Aleppu, setkání Françoise Hollanda a Angelou Merkelovou v Berlíně neproběhlo dobře. Kancléřka se vyjádřila v tom smyslu „byl to těžký okamžik“. „Dnes je prioritou prodloužit příměří“, prohlásil prezident Hollande na vrcholném rozhodujícím jednání EU. Všechny možnosti jsou otevřené, dokud bude dobrá vůle v Damašku a v Moskvě. Angela Merkelová chce docílit trvalý klid zbraní, bombardování mučednického města Alleppa je prý totálně nelidské.

Západoevropští statníci jako obvykle uplatňují politiku dvojího metrů. Jeden mají pro sebe a druhý pro Rusy. Jaký je ale vlastně rozdíl mezi útoky na velkoměsta Mosul a Aleppo. V obou městech jsou v bojích s islamisty oběti na straně civilního obyvatelstva.... Je prý třeba vyvinout tlak na Kreml, aby zabránil těmto nechutným ukrutnostem. V závěrech předaných ke schválení všech přítomných 28 šéfů států či vlád z EU počítá stále s možnostmi rozšíření sankcí včetně dodatečných omezujících opatření proti osobám, které podporují režim Bašara Asada. V diplomatickém žargonu je to vlastně oznámení nových sankcí. Rusko není vybráno jako terč, ale jeho potrestání není vyloučeno. Text, konečný produkt jednání lídrů EU se ještě musí potvrdit. Obsahuje novou změnu dynamiky, poté co se Evropa zdála být vyřazena ze hry diplomatickou ofenzívou prezidenta Putina v Lausanne minulý víkend jednáními s Johnem Kerrym.

Při eventuálním vyhlášení nových sankcí je ovsem požadována jednomyslnost. Zbývalo tedy přesvědčit země jako Maďarsko, Slovensko, Řecko, Kypr a zčásti Itálii, kteří pravidelně odolávají tvrdému postupu vůči Kremlu. Rusko je v EU od roku 2014 po anexi Krymu, uvolnění nepřátelství v Ukrajině a po destrukci letadla MH 17 Malaysia Airlines střely BUK ruské výbory (298 mrtvých zejména Holanďanů - ovšem na základě sporných, ruskou stranou zpochybňovaných důkazů) podrobeno sankcím. Důrazné sankce se týkají zatím nejméně 200 ruských osob. Je to např. take zmrazení osobních kont těchto osob v západoevropských bankách, zákazy pobytu a samozřejmě ekonomické sankce na vzájemný obchod a investice.. Vrcholná evropská schůze lídrů v lednu a březnu příštího roku nepočítala, že se bude takovou věcí zabývat. Neustálé martyrium v Aleppu ale změnilo věci. Pokud ovšem Syřané s Rusy do té doby Aleppo dobyjí, nebude již co řešit.

(podle Le Figara, pro Vaši věc zpracovala ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.