Vaše Věc: Pokusné balónky vypuštěny

05.11.2016 11:00

Argumentační půda pro výstavbu amerického vojenského radaru už začíná být obdělávána. Média přinesla informace o tom, že americká armáda plánuje v příštím roce projíždět územím České republiky častěji než doposud.

Vaše Věc: Pokusné balónky vypuštěny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

Vrchní velitel amerických pozemních sil v Evropě Ben Hodges uvedl, že nečeká, že by to mohl být problém. Problém to ale být může. Oči občanů České republiky si postupně zvyknou na americké vojáky, které tu potkají na dálnici, tu je zahlédnou z okna svého domu – a pak vlastně proč se bouřit proti tomu, aby zde stál americký vojenský radar nebo obecně základna a aby ho zde obsluhovala armáda cizího státu. Je přece turismus pokročilejšího typu....

Hodges také hovořil o tom, že pohyb konvojů NATO v Evropě zatěžuje zbytečná byrokratická zátěž, a letos v létě tak navrhl „vojenský schengenský prostor pro státy NATO,“ aby se na povolení k průjezdu nemuselo čekat týdny. „Uprchlíci se po Evropě pohybují rychleji než vojenské konvoje,“ dodal k tomu Hodges.

Z něčeho takového soudnému člověku naskočí husí kůže. Vrchní velitel amerických ozbrojených sil se ohání pohybem uprchlíků a za problém uprchlictví ukrývá touhu po tom, aby se po Evropě jaksi zcela nekontrolovatelně pohybovali vojáci států NATO? Je to vůbec možné?

Předseda hnutí ANO A. Babiš a ani ministr obrany Stropnický (hnutí ANO) se ještě nevyjádřili k plánu možného viceprezidenta Spojených států Pence, znovu se vrátit k plánu na umístění amerického vojenského radaru v České republice. Teď je správná doba se jich na to zeptat. A rovnou přidat i otázku na častější průjezd amerických vojenských kolon a na „vojenský schengenský prostor“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…