Vaše věc: Češi nevědí o odklonu Němců od jaderné energetiky

23.09.2017 20:04

Agentura pro výzkum veřejného mínění CVVM se ve svém nedávno zveřejněném průzkumu dotazovala českých občanů na německý „obrat v energetice“. Z průzkumu vyplývá, že o něm nic neslyšelo plných 77 % dotázaných. To je velmi zajímavá informace, která by mohla pomoci více v ČR otevřít téma obnovitelných zdrojů energie.

Vaše věc: Češi nevědí o odklonu Němců od jaderné energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

V roce 2000 se v Německu začal značně zvyšovat podíl elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. V roce 2010, po výbuchu japonské elektrárny Fukušima, se Německo rozhodlo, že do roku 2022 postupně uzavře všechny jaderné elektrárny a nahradí je elektrárnami vyrábějícími elektřinu z obnovitelných zdrojů. Do roku 2020 má 30 % spotřebované elektrické energie pocházet z obnovitelných zdrojů, v roce 2040 pak 65 % a v konečném roce 2050 pak 80 %. Postupně by také mělo dojít k ukončení spalování fosilních paliv a značnému snížení vypouštění CO2. A to je právě onen obrat v energetice (Energiewende). Tento plán, který je v Německu opřen o značný souhlas obyvatel, SRN také postupně uskutečňuje.

V sousední České republice, zdá se však , dle výzkumu CVVM, o tomto zásadním kroku v německé energetice něco tuší pouze necelá čtvrtina občanů. Z této čtvrtiny je pak 39 % dotázaných přesvědčeno, že je německý přístup k energetice správný či spíše správný, 33 % z nich se naopak domnívá, že cesta je spíše špatná nebo rozhodně špatná a 28 % z oné necelé čtvrtiny, která něco tuší, se ohledně správnosti německé cesty nedokázalo rozhodnout.

V českém mediálním prostoru se nejčastěji setkáváme s informacemi podporujícími zejména jadernou energetiku, o obnovitelných zdrojích se pak nejčastěji dočítáme v souvislosti se solárními barony. Také státní energetická koncepce, kterou vláda schválila v roce 2015, jednoznačně razí cestu zvyšování podílu jaderné energetiky v českém energetickém mixu – čeští občané však podle řady průzkumů nijak extrémně nakloněni nejsou. A je otázka, jak se vyvíjel názor českých občanů, pokud by si byli vědomi toho, že Německo zcela opouští koncept jaderné energetiky a přechází zejména k decentralizaci výroby elektrické energie, k výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Velmi podstatný je například fakt, že jelikož Česká republika již teď ročně do zahraničí prodá zhruba celou roční produkci JE Temelín, mohla by mít v budoucnu díky energetickým úsporám a změně směru v energetice, který naši sousedé, v čele s naším největším obchodním partnerem Německem provádějí, může mít Česká republika v budoucnu s distribucí elektřiny z případných nových bloků jaderných elektráren, o kterých se zde diskutuje a se kterými počítá i Státní energetická koncepce značné problémy. Rakouský názor na jadernou energetiku je českým občanům dlouhodobě znám a bylo by jistě vhodné, aby se do povědomí českých občanů dostal také názor a postup Němců.

V souvislosti s širší společenskou debatou o tom, jakým směrem se vyvíjí energetika sousedních zemí a jaké tam panují na různé energetické zdroje názory a proč, by pak mohla být odstraněna řada mýtů, které v české veřejnosti přežívají. Mýtus o nestabilitě výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, a naopak stabilitě týkající se výroby elektřiny z jádra, o nízké ceně elektrické energie vyrobené z jádra, ale naopak vysoké ceně elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů a nakonec třeba i mýtus oné energetické soběstačnosti…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…