Vaše věc: Válečný konflikt velkých rozměrů doutná v Jemenu

09.11.2017 8:29

Saúdská Arábie obvinila Írán z agrese kvůli dodávkám zbraní pro Jemen. Írán tvrzení Saúdů odmítl, a tak stojí tvrzení proti tvrzení a je otázkou, kde je pravda.

Vaše věc: Válečný konflikt velkých rozměrů doutná v Jemenu
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Za poslední léta zahynulo ve válečném konfliktu, tedy v občanské válce v Jemenu, cca 8000 lidí. Země nyní prožívá obrovskou humanitární katastrofu. Z 27 milionů obyvatel Jemenu je nejméně 7 milionů ohroženo hlubokou humanitární krizí. Zhruba 17 milionů lidí v Jemenu má problémy se zajištěním potravy. A Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty do toho rozhodly, že budou blokovat jak letecká, tak námořní spojení do Jemenu. Cílem má prý být zabránit dovozu zbraní a zbraňových systémů z Íránu do Jemenu. Saúdové a jejich spojenci rozhodli o tomto kroku bez ohledu na to, že to bude znamenat humanitární katastrofu ještě větších rozměrů, než kterou Jemen dnes zažívá.

Američané se samozřejmě zastávají svého blízkého spojence – Saúdů, ale ta antiíránská tvrzení jsou do jisté míry nepřesvědčivá a je nutné je brát s velkou rezervou. Co je však jisté, je to, že pokud se do sebe v ozbrojeném konfliktu pustí tyto dvě ropné velmoci, tedy Saúdská Arábie a Írán, může se zde rozhořet konflikt ohromných rozměrů.

Tento konflikt by měl velké dopady na cenu ropy a zemního plynu, a pokud by tento válečný konflikt trval déle, mělo by to katastrofální následky také pro světový obchod a pro světovou ekonomiku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…