Viliam Buchert: Existují věci, na kterých by pravice měla spolupracovat s levicí

01.10.2013 11:10

Jsme před volbami do Poslanecké sněmovny a opět slyšíme ze všech stran, kdo s kým spolupracovat po volbách nebude a kdo s kým do koalice jít nemůže. Překážky ideologické i programové jsou prý nepřekonatelné. Občanům to samozřejmě neprospívá.

Viliam Buchert: Existují věci, na kterých by pravice měla spolupracovat s levicí
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Jistěže existují strany, s kterými se spolupracovat na mnoha zákonech a opatřeních nedá. Například s komunisty. Je ale smutnou realitou, že téměř čtvrtstoletí od listopadové revoluce se ani demokratické strany na pravici a levici nedokážou dohodnout na některých zásadních věcech.

Proto se neustále hovoří o dotažení penzijní reformy, na kterou jsou různé názory. Jenže neschopnost přijmout nějaký konsenzus bude v tomto případě příčinou stále horší situace pro miliony důchodců. A mezitím obyvatelstvo stárne a stárne… Podobné je to ve zdravotnictví, kde jedna údajná reforma střídá druhou, ale systém je opakovaně v nesnázích. Ministrů a ministryň zdravotnictví jsme měli od vzniku samostatné České republiky už sedmnáct. Z toho jich jen ČSSD stačila mít za svých vlád v letech 1998 až 2006 osm. Že to nemůže přinést kýžené změny, je pak nasnadě.

Poslanecká sněmovna a Senát za posledních dvacet let stačily odhlasovat stovky novel, které mění zákony pro živnostníky a podnikání. Každá vláda chce měnit daně a vylepšovat podmínky podle svého stanoviska. Přitom právě stabilní prostředí, které nabízí určité jistoty, je tím nejlepším důvodem, proč začít podnikat, proč dávat práci jiným.

Pravice chce zcela správně takzvaně méně státu, levice více zásahů státu. Co chtějí občané, není často bráno v potaz ani z jedné strany politického spektra. Podívejme se ale kolem. Země, kde není pravolevé dělení vnímáno tak strašně fatálně, jsou dlouhodobě hospodářsky úspěšnější a sociálně stabilnější. Například Německo či Rakousko. Nemluvě o ekonomicky prosperujících zemích jako jsou Hongkong či Singapur, které vykazují zvláštní stabilitu v případě daní.

Vlády a politické nálady se vždy po čase změní, ale některé zásadní věci, zejména dlouhodobého charakteru, se mají upravovat pokud možno minimálně a opatrně. A na tom by pravice a levice měly spolupracovat. Nedočkali jsme se toho za posledních dvacet let, nedočkáme se bohužel ani po říjnových volbách.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.