Viliam Buchert: ODS jen fňuká a neumí si poradit sama se sebou

04.06.2013 17:50

Rozpad koalice na pražském magistrátu vyvolal další slovní válku mezi ODS a TOP 09. Ideově blízké strany si vyměňují invektivy, větší nervozita ale panuje mezi občanskými demokraty.

Viliam Buchert: ODS jen fňuká a neumí si poradit sama se sebou
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Po 22 letech přišli o Prahu, baštu pravicových voličů. ODS jen zaraženě kouká, hovoří o puči, přestože o odvolání primátora Bohuslava Svobody se hovořilo několik měsíců. Stranu nakonec doběhly nejenom kmotrovské praktiky některých jejich členů, ale objevil se i konkurent na pravici. Místo vytvoření nových bojových šiků se ODS sama dál rozkládá zevnitř a bezradně fňuká nad daným stavem.
 
Proč ale Občanská demokratická strana, tvůrce moderního kapitalismu a kdysi velký obhájce všemožných svobod, už několik let ztrácí pozice? Proč ji v některých směrech dokáže vytlačit TOP 09, která má daleko méně členů, slabší postavení v regionech a existuje jen několik let?
 
Funkcionáři i členové ODS, v podivuhodně dojemném souznění s mnoha komentátory novin a časopisů i rádobypolitology, sami sebe léta přesvědčovali o tom, že TOP 09 je pouze béčkem ODS. Že je stranou na jedno použití, že Karel Schwarzenberg je už moc starý na to, aby mohl někoho vést, že Miroslav Kalousek stranu neudrží pohromadě. Že topka už vyčerpala své možnosti a že brzy skončí v propadlišti politických dějin. Vývoj tomu nenasvědčuje. Co z toho ODS vyvodila, není známo.
 
Například před několika měsíci se šířily zvěsti, že Starostové opustí koalici s TOP 09. Jenže oni ji prodloužili dohodou až do roku 2017. Také lednový výsledek přímé prezidentské volby ukázal něco úplně jiného, než dominanci ODS na pravici. Kníže Schwarzenberg získal v prvním kole volby přes 1,2 milionu hlasů, zatímco kandidát občanských demokratů Přemysl Sobotka pouze necelých 127 tisíc. Tedy skoro desetkrát míň. ODS z toho nevyvodila nic.
 
I krajské volby na podzim loňského roku skončily pro pravici porážkou. TOP 09 (ta se objevila v těchto volbách poprvé) a nejrůznější varianty starostů moc neuspěly a ODS zcela propadla. Ta zaznamenala nepříliš dobrý výsledek v krajských volbách již v roce 2008, kdy přišla oranžová tsunami, ale minulý rok byl ještě horší. Kromě Plzeňského a Středočeského kraje dosáhla ODS pouze na výsledek mezi 9,21 až 12,56 procenty. Shrnuto – to je katastrofa. Modrá strana z toho ale nevyvodila opět téměř nic. Dál jen fňuká.
 
Po rozpadu pražské koalice by ODS bylo dobré připomenout, co se odehrálo po volbách do zastupitelstva metropole na podzim 2010. Občanští demokraté obešli vítěznou TOP 09 a stvořili koalici s ČSSD. Po těchto volbách pražský kmotr Tomáš Hrdlička, který je vnímán jako vlivný zákulisní hráč ODS v metropoli, řekl, že Bohuslava Svobodu do strany přivedl on. A exprimátor tehdy hovořil o Hrdličkovi takto: „Je to člen regionální rady, kde často vystupuje, je vzdělaný v oboru politologie a má talent. Jeho návrh ohledně toho, jak postupovat dál, byl v mnoha případech ten jediný správný, který na radě zazněl… Na mne žádný tlak nikdy nevyvíjel a vnímám ho jako člověka, který má respekt, a jeho názory beru za názory významné.“
 
Tak jo, Hrdlička má skutečně talent. ODS by ale právě v tom měla hledat jeden z důvodů, proč se nakonec koalice s TOP 09 v Praze rozpadla. A protože podobných Hrdličků měla a má ODS po celé republice hodně, tam by měla hledat důvod svých současných starostí. Místo neustálého fňukání, jak jí někdo ubližuje.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…