Vítejte v druhé republice aneb Děkujeme, pane ministře!

12.10.2011 17:39

Dopis učitelů plzeňských středních škol ministru školství Josefu Dobešovi.

Vítejte v druhé republice aneb Děkujeme, pane ministře!

Rádi bychom Vám, pane ministře, poděkovali za Vaše kroky ve funkci ministra školství. Jsme středoškolští učitelé a dlouhá léta se ve výuce soustřeďujeme na výchovu k občanství, toleranci a kritickému myšlení. Často jsme naráželi na problém, jak našim studentům přiblížit některá témata, především sociálně patologické jevy či komplikovaná historická období. Jsme rádi, že díky některým českým politikům máme k dispozici tolik praktických příkladů.

Vaše duchaprostá rétorika, podpora ultrakonzervativních katolíků, mytologických nacionálních klišé, lidí přímo spojených s extremismem, záliba v měření, vážení a nálepkování studentů, to vše nám už měsíce slouží jako materiál umožňující vyučovat např. o druhé republice či o rozdílu mezi vlastenectvím a náckovstvím, podobně jako nám v tomto směru slouží prezident země a jeho bizarní trabanti. Jsme si jisti, že sebevědomí, budované na pouhém faktu příslušnosti k jakékoliv skupině, je ve skutečnosti rezignací na svobodu a odpovědnost. Ujišťujeme vás, že budeme učit o Karlu IV., zvlášť o tom, v jakém smyslu byl tzv. „Čechem", či o té drobné lapálii s vyvražděním norimberských židů. Podobně budeme po studentech chtít, aby nám vysvětlili, jaký má češství Jaromíra Jágra vztah k faktu, že je výborným hokejistou.

Jste známý rychlostí, s níž uvádíte své nápady v život, a máme pro vás několik nápadů, jak by se mohlo pokračovat v započaté cestě. Nechť MŠMT vydá povinný seznam povolených autorů! Jistě přijde vhod Slávy dcera, Broučci, Ve stínu lípy, Nerudovo Pro strach židovský či Zkáza Slovanů, naopak nedoporučujeme například Českou modernu s jejich otravným Buď svým a budeš českým, nebezpečný je masarykovec Ferda Mravenec, Žid Kafka, sexuální deviant Ginsberg či satanista Harry Potter.

Dalším krokem by tedy logicky měl být seznam knih zakázaných. Na Den učitelů by mohly být rituálně páleny. Jeden náš student navrhoval přihazovat do plamenů i žijící autory, třeba sprosťáka Martina Jirouse, šťouru Umberta Eca nebo bigamistu Ludvíka Vaculíka, ale všechno má svůj čas, viďte. Dějiny učí, že musí předcházet tábory. Sekce pro „nepřizpůsobivé", vedle by byli homosexuálové a lesbičky, ve speciální sekci se zostřeným režimem pak ti, kteří jsou HIV pozitivní. Další části si doplňte sám, klientů je dost. Také by měly být zavedeny výchovné ústavy pro dospívající, kteří masturbují a káznice pro jejich rodiče, protože jak řekla Dolores Jochová Terlicová Umbridgeová, ve správných a dobrých rodinách to dospívající neprovádějí. Je tedy třeba z těla národa rázně oddělit nádor špatných rodičů.

Ještě jednou vám, pane ministře děkujeme, jako výukový materiál jste k nezaplacení.

Monika Stehlíková, Gymnázium Plzeň

Jitka Maulová, Střední průmyslová škola stavební Plzeň

Alice Zadražilová, Gymnázium Plzeň

Ladislava Matoušková, Gymnázium Plzeň

Tomáš Otava, Gymnázium Plzeň

Helena Koubková, Střední průmyslová škola strojnická Plzeň

Jan Anderle, Gymnázium Františka Křižíka Plzeň

Související:
Podporujete nácky, zní od učitelů Dobešovi. Zakažte Kafku, byl Žid
Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky
Učená společnost ČR: Ladislav Bátora nemá na MŠMT co dělat. Odvolejte ho 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…