Vladimír Černík: Ve věci (ne)prezidentského kandidáta Jana Švejnara

15.09.2011 21:24

Jak již zde poznamenal J. Paroubek, tak J. Švejnar se rozhodl nekandidovat. Předznamenávám, že je to dobrá zpráva. J. Paroubek ve svém blogu podotknul, že by byl skvělým kandidátem středových a umírněných levicových voličů. Pojďme si říci, proč je třeba si to nemyslet.

Vladimír Černík: Ve věci (ne)prezidentského kandidáta Jana Švejnara
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar

J. Švejnar dělal  poradce několika našim ministrům (Dybovi, ale i Sobotkovi) a také prez. Havlovi. Pokud autor stačil tam (částečně) dohlédnout (i za pomoci kamarádů stojících poblíž), tak často šlo o názor jakéhosi ekonomického papeže, člověka o jehož názorech se nediskutuje, někoho, kdo sám (ač by měl!) diskuzi nijak nepřipouští.

To, co dělali a dělá drtivá většina našich emigrantů, kteří se vrátili zpět. Jejich názory jsou 100%ně správné, vše, co zde bylo před Listopadem 89 bylo když ne přímo špatné, tak přinejmenším překonané a zastaralé.
No připomeňme si některé nározy J. Švejnara. Vyplácet důchodcům meri 70 a 80ti procentní důchod, který by někdy okolo 80 let dosáhl 100% výměry.

Tento názor prof. Švejnar vyslovoval před svou minulou prezidentskou kandidaturou. Na svém tehdejším webu mazal pro něj nepříjemné dotazy, a jeho web pak zrušil. Z jeho tehdejších "zajímavých" názorů lze uvést: podporu americkému Radaru či uznání skupiny Mašínů téměř za hrdiny.

Jím uvedené výdaje za jeho tehdejší prezidentskou kampaň byly podrobeny kritice stran nejasného původu a jím uváděná výše byla označena za několikanásobně podhodnocenou. Tuto kritiku přednesli členové ODS, funkcionáři ČSSD, která ho za prez. kandidáta spolu s Bursíkovými Zelenými navrhla, cudně mlčeli.

Člověk, tak intensivně poletující po světě (tj. cestující letadlem) by měl zaznamenat, zvláště je-li považován za renomovaného ekonoma, musí nutně nahlédnout, ale spíše soustavně nahlížet nemalé problémy vyspělého kapitalistického světa, jako např:

- nejprve bankovní, pak celosvětová ekonomická krize
- krize eura
- ona řecká lež
- dvourychlostní EU

Světaznalý ekonom by měl tyto (nemalé a léta trvající ) problémy akcentovat, vnášet do veřejného prostoru,  varovat před nimi a hledat alternativy. Ale J. Švejnar mechanicky jen doporučuje:
- přijmout euro
- škrtit státní rozpočet, škrtit důchody a to i při vzrůstající inflaci atd.

Prostě tak nějak jakoby v duchu (neo)reganomiky či (neo)tchatcherismu. Takže doufejme, že česká politická kariéra amerického profesora ekonomie skončila. Příhodní kandidáti středu a levice na vrcholné politické posty vypadají jinak a v naší ČR je jich dostatek, nemusí se tedy, na rozdíl od banánů, dovážet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka