Vladimír Pelc: Česká národní banka jako destruktor hospodářství

17.11.2013 12:27

ČNB před týdnem uměle oslabila korunu na 27 korun za euro. Zvýšila inflaci. Tvrdí, že to podpoří hospodářství. Jaký je skutečný cíl této akce ČNB?

Vladimír Pelc: Česká národní banka jako destruktor hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle ČNB je cílem jejich akce zvýšit spotřebu obyvatel, pomoc exportním firmám a tak rozhýbat tuzemskou ekonomiku.

Jaký bude skutečný výsledek:

Zvýší se inflace. Zvýšení cen povede v horizontu dvou tří let k útlumu spotřeby obyvatel (domácností), nikoli k jejímu zvýšení; sníží se kupní potenciál a zmenší jejich finanční úspory. Ke zvýšení spotřeby občanů (kromě snad přechodného období listopadu a prosince t.r.) nedojde. Nominální příjmy většiny z nich stagnují či rostou jen mírně, reálné se zhruba druhý rok propadají, úspory u většiny z nich absentují. Zdražování ke zvýšení nákupů nevede. Z čeho by se měla zvýšit spotřeba obyvatel, není zřejmé.

Zvýší se daňové zatížení. Zvýšení cen zboží a služeb povede k faktickému zvýšení daňového zatížení obyvatel daněmi spotřebního typu. Daňové sazby (v procentech ze základu) mohou zůstat stejné, ale základ daně, z nichž se daně spotřebního typu vypočítávají, se zvýší. Zvýší se tak daňové zatížení občanů daněmi ze spotřeby, a to i při stejném naturálním objemu takové individuální spotřeby – spotřební daně a daň z přidané hodnoty se vypočítávají z daňového základu, kterým je cena zboží; čím vyšší cena zboží, tím nominálně vyšší daně.

Exportu to nepomůže. Akce ČNB by mohla být výhodná pouze pro čistě vývozní firmy – takové však u nás neexistují. V podstatě všechny určitou část svých vstupů importují. Proto se jejich vstupy zdraží, vzroste tlak na zvyšování mezd a na snižování cen u zahraničních zákazníků. Národnímu hospodářství by akce ČNB pomohla pouze v případě, kdyby Česká republika zboží a služby pouze vyvážela a žádné nedovážela či jich dovážela minimum.

Našemu hospodářství operace ČNB nepomůže, je výhodná především pro největšího našeho obchodního partnera, importéra (od nás) a exportéra (k nám) – Německo.

Skutečně nečekaná intervence?

Komentátoři i ekonomové se shodují v tom, že uvedená intervence ČNB byla nečekaná. Dovolím si nesouhlasit.

Když lze jen těžko nalézt ekonomické důvody pro akci ČNB, jež by byly výhodné pro Českou republiku, pak je otázka, proč centrální banka uvedenou akci provedla. Vnější důvod je zřejmý – výhodnost devalvace české koruny pro Německo.

A vnitřní důvod? Akce ČNB se časově kryje s ustavováním nové vlády republiky. Podle mého názoru – dovolte mi vlastní názor, pokud má někdo jiný či další, může se vyjádřit v diskuzi – má toto opatření České národní banky důvod též vnitropolitický: K moci se po minulých mimořádných volbách (s obtížemi, ale přece) dostává ČSSD (Česká strana sociálně-demokratická), která by chtěla uskutečňovat svůj program – destruktivní opatření ČNB jí to má podstatně znemožnit či alespoň ztížit. Akce ČNB totiž povede k prodloužení hospodářské stagnace a to minimálně na předpokládanou dobu výkonu mandátu vlády v čele s ČSSD.

A úspěšná je přece jenom taková vláda, za jejíhož vládnutí ekonomika „šlape“ – pokud hospodářství kulhá, je vláda vnímána jako neschopná. To je, myslím, hlavní vnitropolitický cíl akce ČNB; aby se (především) ČSSD jevila jako neschopná …

Existuje řešení do budoucna?

Ano. Pokud ČNB nebude mít možnost, jako dosud, určovat měnovou politiku; měla by naši měnu (pouze) spravovat – volně plovoucí kurz koruny je ekonomicky efektivní stejně jako neinflační měnová politika, přitom by centrální banka měla dohlížet i na jiné banky apod., avšak neměla by mít možnost politických rozhodnutí, jako ve sledovaném případě. Je nutné nově vymezit kompetence ČNB: Především nemůže mít do budoucna možnost svými rozhodnutími destruovat měnu, tedy porušovat Ústavu ČR; v ní se jednoznačně uvádí, že centrální banka má o cenovou stabilitu měny pečovat – tedy nikoli měnu a hospodářství destabilizovat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty