Vladimír Ustyanovič: Policajt, ten tvrdý chleba má

11.07.2022 17:07 | Komentář

V naší politické nekultuře by se mohl pouze naivka domnívat, že ministr vnitra je moudrý muž, který nemá ani v nejmenším úmyslu zasahovat do policejních kauz. Alfou a omegou bývalých a současných ministrů vnitra je jejich nekompetentnost a stranická příslušnost. Nechci tvrdit, že by chtěli být nekompetentní, ale je to dáno systémem, ve kterém převládají stranické partikulární zájmy nad odborností. Jenom krátce vzpomenu za ministra Jana Rumla, který připutoval se slovenské salaše, ale měl tu správnou kvalifikaci – disident a kamarád Václava Havla. Díky tomu, že bylo žádoucí, aby ministři měli jakoukoliv vysokou školu, bylo politikům umožněno studovat na plzeňské právnické fakultě, a tím získání potřebného titulu. Těžko tohle nazvat vzděláním. Jak bylo sděleno důvěryhodnými zdroji, studijní výkazy pendlovaly mezi Prahou a Plzní, mnohdy bez účastí výše zmíněných ministrů.

Vladimír Ustyanovič: Policajt, ten tvrdý chleba má
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

Teď k podstatě věci. Ministerstvo vnitra funguje jako účinná zbraň proti politické konkurenci a k zahlazování stop v kauzách spolustraníků. Konkrétně například ministr vnitra Stanislav Gross, vyučený strojvůdce, naskočil do funkce ministra vnitra v době, kdy probíhala kauza organizovaného zločinu s pracovním názvem ,,Krakatice.“ Jeho bezprecedentní prohlášení, že na tuto kauzu dohlédne osobně, aby se nezametla pod koberec, je ukázkou pravděpodobně absolutní neznalosti fungování policejního vyšetřování a všech jeho zásad. Pouze pamětníci si určitě pamatují, jak začaly padat naše stíhací letadla Mig 21. Tuším, že to byly tři stroje, jejíchž piloti se postupně zřítili. Vyšetřování směřovalo k sérii vadných výškoměrů a jevilo se, že nestandardní dodavatel ze třetí země nesplnil požadované parametry, které byly garantovány u původních dodávek. Policejní orgán, který se na tomto vyšetřování podílel, byl vystaven takovému nátlaku, jako bylo vyhrožování zabitím, včetně jeho syna. Chtěl bych jen doplnit, že zemřelí piloti byli, až na jednoho, piloty první třídy a málokdo z odborné veřejnosti uvěřil v jejich trojnásobné selhání. Na tomto vyšetřování se mimo jiné podílela ekonomická kontrarozvědka, jejímž ředitelem byl Evžen Šírek. Na této pozici nahradil dvoumetrového disidenta Jana Šulu, který tuto službu opustil z důvodu eufemisticky řečeno ,,mírného rozčarování.“ Pracovitý Evžen Šírek byl zodpovědný a snažil se dotáhnout případy úspěšně do konce, bohužel tak, jak je zvykem, na něj vyrobili kauzu, která měla za následek trestní stíhání s obžalobou.  Tradičními metodami bylo dosaženo vyřazení nepohodlného jedince vyřazen na minimálně dva roky. Místa byla obsazena, politického cíle bylo dosaženo a spravedlnost dostala na frak.

Další výlupek na funkci ministra vnitra byl plzeňský zelinář Milan Chovanec, pověstný tím, že kauzy sociálních demokratů zejména na Olomoucku a samozřejmě i v Čechách byly tak závažné, že to řešil útvar pro potírání organizovaného zločinu, kterému tehdy velel plukovník Robert Šlachta. Tento útvar z týdne na týden zrušil a udělal reorganizaci, která podstatně oslabila akceschopnost České policie, včetně odchodu mnoha špičkových odborníků. Za Chovance můžeme vidět největší zneužití civilní rozvědky, která byla použita proti tehdejšímu ministru financí Andreji Babišovi v takzvané akci ,,Šuman“. Nemohu potvrdit ani vyvrátit, čerpal jsem ze zdrojů ČT a z jednání poslanecké sněmovny. Jenom podotknu, že pan Chovanec získal bakalářský titul až za takzvané celoživotní studium, samozřejmě na Fakultě právnické v Plzni.

  Abych nezůstal jenom u sociálních demokratů, vzpomenu na takzvanou kauzu ,,Kubiceho zpráva“ za ministrování ODS a Ivana Langera. Pan Kubice, bývalý pražský taxikář, se dostal do funkce ředitele útvaru po odhalování organizovaného zločinu a v předvolebním období vydal kompletně nepravdivou zprávu o předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Tato lživá zpráva poškodila socialisty ve volbách fatálním způsobem.

Ministr Jan Hamáček je další zoufalou postavou v tomto resortu. Jeho maximální dosažené vzdělání byla maturita, což absolutně neodpovídalo zastávané funkci, navíc jeho hlavní problém byl ten, že uvrhl sociální demokracii do propadliště dějin.

Učitel Rakušan, reálná kvalifikace na ministra vnitra. Nemám proti tomu jako nezúčastněný pozorovatel půl slova, když to porovnám s vládní sestavou, kdy ministryně obrany dělala kariéru za přepážkou banky a předsedkyně sněmovny prodávala mobilní telefony. Bohužel mě to nezbavuje pocitu, že ministerstvo bude řízeno jako v předchozích dobách, to znamená hlavní zametač problémů STAN pod koberec. Jeden vazebně stíhaný přiznal, že byl součástí organizované zločinecké skupiny, další v roli spolupracujícího svědka. Ať se to líbí, nebo ne, na tak malém hřišti, které se nazývá Česká republika, je jednoduché si utvořit historický názor o tom, kdo má více či méně zapatlané ruce. Celý zločinecký spolek STAN by měl opustit vládu, protože je otázkou času, kdy na povrch vyplavou další a další hnusy.

Policejní řemeslo je v různých dobách více či méně vážené. V současné době jsou policisté velkou oporou občanům, obyčejným lidem a chápu jejich znechucení z chování a metod politiků. Smekám před policisty s velkou úctou nejen proto, že jsem bývalý policista, ale i proto, že vím, jakou práci a sebezapření jim dává sledovat veškeré politické lháře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…