Vladimír Ustyanovič: Římský císař Caligula

30.09.2023 7:49

Císař Caligula ustanovil svého koně senátorem. Podobnost s českým parlamentem je čistě náhodná.

Vladimír Ustyanovič: Římský císař Caligula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schvalování pořadu 76. schůze sněmovny. Babiš vyhlásil soutěž o fialového mimoně, řešil se i šifrovaný telefon Rakušana

Císař Caligula ustanovil svého koně senátorem. Můžeme tady vidět absolutní aroganci moci a pohrdání římskými senátory. Vidím zde analogii, že absolutní moc je nemoc. Podobnost s českým parlamentem je čistě náhodná. Jako blesk z čistého nebe na mě zapůsobilo vyznamenání válečného zločince, Jaroslava Gunky, veterána nacistické jednotky Galicia, 14. granátnické divize SS, které jsou připisovány vraždy Židů a Ukrajinců. Tato odpudivá osoba označila Adolfa Hitlera za osvoboditele. Polská vláda cestou ministra školství požádala o vydání válečného zločince Gunky. Vážné výhrady vzneslo také polské a izraelské velvyslanectví. Pozvání pana Gunky nebyla žádná náhoda, naopak byl to cíl. Jenom čistě z protokolárního hlediska, jehož součástí je bezpečnostní prověrka všech vystupujících, to muselo být všem jasné, zejména kanadskému premiérovi Trudeauovi. Historie nám popisuje vzorec, jak plíživě se fašistická ideologie vtírá pod pláštěm progresivismu. Tady vidíme jasnou ukázku devalvace hodnoty lidského života v přímém přenosu. Mimo jiné podobný nezapomenutelný výrok pronesla bývalá ministryně zahraničních věcí Spojených států Madeleine Albrightová, že půl milionu zabitých iráckých dětí je přijatelnou cenou za americké zájmy.

Když už jsem u těch historických reminiscencí, vzpomenu dalšího římského císaře Nera, který zapálil Řím, aby měl inspiraci při malování obrazu. Tato historická paralela mi připomíná nekoordinované nákupy letounů a hospodaření naší vlády. Výše zmíněná pro mne asociální vláda se zaštiťovala rozpočtovou zodpovědností, zaklínala se proudy slov, které z ní padaly jako sliny ze slintajícího bernardýna, jak musí myslet na naše děti a jejich budoucnost, aby nemusely splácet dluhy, které nasekala vláda expremiéra Babiše. Takže výsledkem je nekoncepční investice do leteckého železa.

 Podle nové zprávy kontrolního vládního orgánu jsou stíhačky F-35 schopné plnit úkoly jen v 55 % případech. Můžeme se domnívat, že vláda si vzala příklad z hospodářské politiky císaře Nera, jehož vládnutí mělo rovněž devastační účinek pro hospodářství Římské říše. Mohu si položit zásadní otázku, jaký je cíl této vlády při vojenských akvizicích bez výběrového řízení. Poznámka pod čarou: stíhačky F-35 dostaneme v případě dodání v roce 2035, kdy v této době už ani nejspíš nebudou potřeba. Zdá se mi, je to samozřejmě můj subjektivní pocit, že se nad tímto projektem tvoří černý mrak korupce, ze kterého budou padat dolary do stranických kasiček. Otázka pro čtenáře zní, která kasa bude naplněná jako první? Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek napsal na platformě X, že Petr Pavel neviděl žádnou analýzu ohledně pořízení F-35 a neví, zda částka, kterou za ně zaplatíme, je přiměřená. Rozumím názoru našeho prezidenta, že má teď jiné priority. Mohu pouze spekulovat, že zejména díky jeho bývalé profesi neúspěšného špióna rozehrál šachovou partii, ve které plánuje 107 tahů dopředu podle velkého vzoru šachisty, prezidenta a kolegy z tajných služeb Vladimíra Putina. Mezi námi, může to být taky kouzlo nechtěného, což dává větší míru pravděpodobnosti. Pavel, který svého času prohlásil, že exprezident Trump je odpudivá osoba. Nicméně těmito výroky  zařídil prezident Ostuda, extrémní růst preferencí Donalda Trumpa, který ani nemusí chodit na předvolební debaty.

Dalším Pavlovým majstrštychem bylo vyjádření, že kdyby Robert Fico zvítězil ve slovenských volbách, mohlo by to narušit naše vztahy se Slovenskem. Původně jsem si myslel, že čtu nějakou glosu z díla Járy Cimrmana, ale tento náš prezidentský nemotora, ač nejsem prognostik, na základě zákona akce a reakce donutí jít Slováky k volbám a volit právě naopak, než jim doporučuje tento významný politický stratég.

 Jak říkají různí mudrcové, dějiny píší vítězové. Zobecním-li tento názor, pak Rusko, potažmo Sovětský svaz, byli vždy vítězové, a kdyby nezvítězili nad nacistickou hitlerovskou zrůdou, tak by tady nebyl ani Pavel, ani mnozí kritici Ruska, protože i ti se museli narodit a nevyšli by jako tajenka v křížovce.

Nejenom proto, že moji příbuzní zahynuli v boji proti německým nacistům, jsem přesvědčen, že i na Ukrajině by měla být zahájena mírová jednání co nejdříve, a ne až se vyprázdní zbrojní zásoby Spojených států.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.